‼Upiekłam chleb na moich domowych drożdżach ,ktòre sama zrobiłam czyli z piwa .
Chleb jest z mąki pszennej,piekłam w keksòwce o rozmiarach 12×30.
Przygotowanie drożdży z piwa,potrwało nie 12 godzin lecz więcej ,gdyż moim zdaniem piwo było filtrowane,ale nie dałam za wygraną i uzbroiłam się w cierpliwość czekając kiedy mi zapracują.
🔴Domowe drożdże z piwa.
150 ml jasne piwo niepasteryzowane i niefiltrowane
1.5 łyżeczki cukru
1.5 łyżki mąki typu” 00″
‼Do zaczynu dodaj więcej mąki ,tyle ,aby zrobiło nam się takie kleiste ciasto.
Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce ,do wyrośnięcia.
Moje drożdże pracowały dwa pełne dni.
Po czym połączyłam je z 450 g mąki pszennej dolałam 230 ml letniej wody i 1 łyżeczkę soli.
Wszystko to wyrobiłam i odstawiłam na cała noc .Następnego dnia ciasto złożyłam na 3 i przełożyłam do keksòwka.
❤Ciasto w keksòwce przykryłam i odstawiłam w ciepłe miejsce na 1godzine i 15 minut.
❤
Wyrośnięte ciasto chlebowe wstawiłam do nagrzanego piekarnika do 240 °C funkcja gòra,dół i piekłam przez 45minut.
😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍
❤Upieczony chleb wystudziłam na kratce.
Chlebek jest wyjątkowy,gdyż od podstaw zrobiony przez ze mnie.
Smak ma inny niż kupny chleb.
🙂🙂🙂
Jesteś w kuchni włoskiej,ktòrą poznałam pracujac kilkanaście lat w restauracjach w samym centrum Rzymu.
Teraz gotuję dla Ciebie i męża Włocha.
▶️SUBSKRYBUJ Z 🔔⤵️
https://www.youtube.com/channel/UC36QiqZCWUC490i7BSENnLw
❤❤❤
Dzięki za SUBA I LIKE
▶️ZOSTAW LIKE 👍
▶️NAPISZ KOMENTARZ
➡️🔴Zapraszam na playlistę
➡️CIASTA NA KAŻDĄ KIESZEŃ
➡️DANIA FASZEROWANE
➡️CHLEB I PECZYWA
➡️TIRAMISÙ
https://www.youtube.com/playlist?list=PLGgOQ3Hl9jQA2Dj7bmr6CTdKwtjKO6E3z
➡️MAKARONY W 15 MINUT
➡️BABKI
https://www.youtube.com/playlist?list=PLGgOQ3Hl9jQCIx5lO-OdjD3qAuz-mXDUX
➡️LIVE PIECZENIE CHLEBA SEROWEGO ZE SŁONECZNIKIEM
https://youtu.be/9-dN9kDL5y0