Ciao.W tym roku (2019)w zachodniopomorskim jest wysyp grzybów,spadł deszcz ,a noce są ciepłe więc grzyby rosną😄😄😄”jak po deszczu”.
🌳🍁🌲MARYNOWANIE PODGRZYBKÓW W ZALEWIE OCTOWEJ⤵️
⏳OCZYŚCIĆ GRZYBY, UMYĆ POD BIEŻĄCĄ WODĄ
⏳OBGOTOWAĆ W WODZIE (4L.wody +łyżka octu 10%)-5 minut od momentu zagotowania.
📣📣📣SŁOIKI WYPARZONE
⏳DO KAŻDEGO SŁOIKA po 1listku laurowym,ziarenku pieprzu i dwa piórka cebuli.
⚠️⚠️⚠️⤵️
Ja zrobiłam zalewę stosunek wody do octu czyli 4szklanki wody -1szklanka octu 10%
Szklanka o pojemności 200ml
⏳⏳⏳ZALEWA DO GRZYBÓW⤵️⤵️⤵️
3l.wody
700ml octu 10%
3 łyżki cukru
3 łyżki soli kamiennej
📣📣📣UWAGA ZAGOTUJ WODĘ Z CUKREM I SOLĄ ,NASTĘPNIE WLEJ OCET I GOTUJ 1 MINUTĘ.
🌳🍁🌳słoiczki napełnij grzybami do 3/4 objętości słoika wlej gorącą zalewę ,ale zostaw 1cm.od wieczka.
Słoiki zakręć i wstaw do garnka ze szmatką na dnie.
Między słoiki włóż ścierkę tak ,aby się nie dotykały.
📣📣📣PASTERYZACJA -15MINUT⤵️⤵️⤵️
⏳⏳⏳WSTAW SŁOIKI ZALEJ WODĄ W GARNKU DO 3/4SŁOIKA I OD MOMENTU ZAGOTOWANIA gotuj przez 15 min.na średnim ogniu.
⏳TERAZ WYJMUJEMY SŁOIKI ,ODWRACAMY DO GÓRY DNEM I POZOSTAWIAMY DO OSTYGNIĘCIA.
😎🇮🇪Jesteś w kuchni włoskiej.
MANGIARE U EWKI
MANGIARE-JEŚĆ
▶️SUBSKRYBUJ⤵️
https://www.youtube.com/channel/UC36QiqZCWUC490i7BSENnLw
▶️ZAZNACZ 🔔
▶️ZOSTAW KCIUKA W GÓRĘ👍
📣📣📣FILMIKI UKAZUJĄ SIĘ 3RAZY W TYGODNIU.
▶️INSTFACEBOOKINSTAGRAM-Mangiare_u_Ewki
▶️FACEBOOK-Ciao.kuchnia ewki
💻KONTAKT⤵️
ewa.kiwior@op.pl
🌲🐜🌳🍁💓ŻYCZĘ PEŁNE KOSZE GRZYBÓW.
👋 CIAO.DO NASTĘPNEGO FILMU.