Cześć! Polub Smacznyblog na Facebook , wielkie dziękI!


Ciao.🍞Mój pyszny chleb razowy z ziarenkami dyni.
💓🌹Na waszą prośbę po live na żywo 8 grudnia 2019
po pokazaniu upieczonego przeze mnie chleba razowego,podaję Wam składniki i opis .

🎅PODAJĘ LINK NA WŁOSKIE PANETTONE ⤵️

💕➡️SUBSKRYBUJ Z 🔔
https://www.youtube.com/channel/UC36QiqZCWUC490i7BSENnLw

✔Dwie keksówki(większa i mniejsza)
✔SKLADNIKI

1kg mąki żytniej
30 g drożdży
2 łyżki oleju z oliwek
3 łyżeczki soli
500ml letniej wody
garść ziaren dyni
✔Przygotowanie
➡️drożdze rozpuścić w małej ilości letniej wody dodać pół łyżeczki cukru i dwie łyżeczki mąki,zamieszać ,odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
➡️do miski wsypać mąkę,wlać drożdże,zamieszać ,wlać olej,zamieszać następnie w małej ilości wody rozpuścić sól,wlać do miski
➡️zaczynamy wszystko wyrabiać ręcznie lub robotem,dodajemy stopniowo wodę letnią,tyle ile wchłonie mąka.
➡️ciasto musi byc luźne,ale nie rzadkie,wyrabiamy dobrych kilka minut
➡️ przykrywamy folią spożywczą,robimy dziurki wykałaczką lub ostrym przedmiotem na ,to kładziemy czystą ściereczkę i odstawiamy w chłodne miejsce na całą noc lub do lodówki.
✔➡️ NAJLEPIEJ WYROBIĆ CIASTO NA CHLEB WIECZOREM.
➡️na drugi dzień
ciasto wkładamy na stolnicę,podsypujemy mąką zarabiamy i dodajemy garść ziaren dyni, spowrotem wkładamy do tej samej miski ,tylko wcześniej posypujemy ją mąką.
POZOSTAWIAMY do wyrośnięcia na pół godziny w ciepłe miejsce
➡️ciasto teraz przekładamy do keksówek.
➡️na wierzchu ciasta robimy ostrym nożem krzyżyk ,odstawiamy przykryte w ciepłe miejsce na pół godziny ,a jak ktoś ma więcej czasu ,to na godzinę.

⚠️⚠️⚠️PIEKARNIK NAGRZEWAMY DO TEMPERATURY 220 stopni ,wkładamy chleb na dolną półkę .
Pieczemy 45minut,ale po 30minutach ,smarujemy pędzelkiem i wodą nasz chleb,wówczas skórka będzie chrupiąca i tak jeszcze pieczemy następne 10minut.
WYCIĄGAMY Z FORMY I POZOSTAWIAMY DO WYSTUDZENIA .
Chleb jak kroimy jest lekko kruchy.

😋😍
Tak swojski chleb🍞 razowy ,smakuje nam z masłem i wędliną a jak jeszcze sami uwędzimy….to niebo w gębie.
🙂😍
SPEŁNIAM ŻYCZENIE MOICH YOUTUBERÓW.
💕W przyszłości nagram cały proces robienia chleba domowego,ale może zrobię inny już nie razowy lecz pszenny.
⚠️⚠️⚠️PRZYPOMINAM O NIESPODZIANCE JUŻ W KRÓTCE WYDANIE SPECJALNE DLA WAS.
✏✏✏KONTAKT
ewa.kiwior@op.pl

📲📱💻INSTAGRAM-Mangiare u Ewki
📲📱💻FACEBOOK-Ciao.kuchnia ewki

🎅🎄🎆Playlista
➡️BOŻE NARODZENIE

➡️CIASTA NA KAŻDĄ KIESZEŃ

🎄🎆🎅WESOŁYCH ŚWIĄT-BUONE FESTE

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments