Prosty przepis, krok po kroku na tradycyjny żurek z białą kiełbasą na zakwasie i boczku i oczywiście z chrzanem, który nadaję temu daniu charakterystyczny smak 🙂
Ta tradycyjna zupa to jedno podstawowych dań, goszczące na stołach w święta wielkanocne.
Pomysłów na nią jest naprawdę wiele i moja propozycja będzie składać się z wędzonego boczku oraz zakwasu kupionego w sklepie 🙂 Co jest bardzo ważne ! – musi być dobrej jakości.
SKŁADNIKI:
Marchew 2 szt.
Pietruszka 1 szt.
Seler 1/4 szt.
Czosnek 2 ząbki
Por zielona część
Cebula 2 szt.
Boczek wędzony 250g
Kiełbasa 1 laska
Kiełbasa biała 2-4 szt.
Liść laurowy 2-4 listki
Grzyby suszone
Chrzan
Mąka pszenna
Jajka
Majeranek
Pieprz
ziarnisty
Śmietana 18%
zakwas
woda
sól
#shorts