Cześć! Polub Smacznyblog na Facebook , wielkie dziękI!


Pierniczki ekspresowe – bez leżakowania

Nie ma nic lepszego na święta niż zapach świeżo pieczonych pierniczków, które możemy przygotować w szybki i prosty sposób. Oto przepis na pierniczki ekspresowe, które są gotowe do spożycia od razu po upieczeniu.

Składniki:

  • Mąka – 500 g
  • Kakao – 1 łyżka
  • Przyprawa do piernika – 6 łyżeczek
  • Masło – 100 g
  • Miód – 4 łyżki
  • Jajka – 2
  • Śmietana 18% – 2 łyżki
  • Cukier puder – 120 g
  • Soda – 1 łyżeczka

Przygotowanie:

  1. Rozpuszczenie składników: W niewielkim garnuszku podgrzewamy masło z miodem, przyprawą do piernika i kakao. Mieszamy wszystko, aż składniki się połączą i rozpuszczą. Po osiągnięciu jednolitej konsystencji odstawiamy garnek do przestudzenia.

  2. Łączenie składników: Przesypujemy przestudzoną masę do dużej miski. Dodajemy mąkę, cukier puder, jajka oraz sodę, wcześniej wymieszaną ze śmietaną. Całość gnieciemy rękami na jednolite ciasto. Jeżeli ciasto okazało się zbyt klejące, dodajemy odrobinę mąki, aby ułatwić sobie pracę.

  3. Chłodzenie ciasta: Aby ciasto bardziej się ułatwiło wałkowanie, warto schłodzić je chwilę w lodówce. W ten sposób uzyskamy lepsze rezultaty przy wykrawaniu kształtów.

  4. Wałkowanie i wykrawanie: Po schłodzeniu ciasto wałkujemy na grubość około 3 mm. Następnie wykrawamy dowolne wzory przy pomocy foremek. Układamy je na blasze, którą wcześniej wyłożyliśmy papierem do pieczenia.

  5. Pieczenie pierniczków: Pieczemy pierniczki w nagrzanym piekarniku do 175 stopni przez około 7-9 minut. Należy uważać, aby ich nie przepiec, ponieważ mogą stać się zbyt twarde.

  6. Dekoracja: Po upieczeniu odstawiamy pierniczki do przestygnięcia, a następnie możemy je udekorować według własnego uznania.

Te pierniczki są od razu mięciutkie po upieczeniu. Możemy je przechowywać w zamkniętym pojemniku przez kilka tygodni, dzięki czemu będą doskonałym smakołykiem na świąteczny czas. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments