Gdy nie masz pomysłu co może świetnie sprawdzić się na obiad z makaronem to sprawdź jak przygotowuję PRZEPYSZNE I szybkie spaghetti Z SOSEM BOLOGNESE W 20 MINUT !
Do przygotowania sosu użyję świeżej bazylii oraz pomidorowej passaty ale zwykłe
pomidory zmiksowane w blenderze również są dobrym wyborem. Nie zabraknie delikatnego
aromatu w postaci sosu sojowego.
1. Pokrój cebulę na drobno a marchewkę zetrzyj na tarce grubych oczkach
2. Do blendera wrzuć parę pomidorków koktajlowych i zmiksuj na pulpę pomidorową
3. Posiekaj świeżą bazylię ( może też być suszona )
4. Gdy olej na patelni jest rozgrzany wrzuć cebulkę z marchewką i po chwili smażenia dodaj sól i pieprz
5. ZAPOMNIAŁEM wspomnieć żeby również dodać sprasowany ząbek czosnku
6. W międzyczasie do gotującej się, osolonej wody wrzuć makaron spaghetti
7. Na patelni ląduje bazylia, mięso wołowo-wieprzowe, czerwone wino, pomidorki, passatę
, sos sojowy
8. Po wymieszaniu składników dodaj śmietanę 12 % i wymieszaj wszystko
9. Podawaj z ugotowanym makaronem i możesz dodać zioła na samym wierzchu dania.
SKŁADNIKI:
Makaron 120g
mięso woł-wieprz.
500g
duża marchew
czosnek 1 ząbek
pomidorki koktajl.
5-6 szt.
passata
wino czerwone
(wytrawne)
cebula 1/2 szt.
śmietana 12%
sos sojowy
bazylia
olej
sól
pieprz
#shorts