Cze艣膰! Polub Smacznyblog na Facebook , wielkie dzi臋kI!


馃挍 Zr贸bmy razem delikatny i puszysty sernik z brzoskwiniami 馃崙. Przepis jest w艣r贸d najpopularniejszych w najnowszej ksi膮偶ce Orchideli „Creme de la creme 2”

鉁 Przepis na kruchy sp贸d

馃敻 Sk艂adniki na blach臋 24 脳 35 cm

鈼 3 szklanki m膮ki pszennej typ 450-550 (450 g)
鈼 200 g zimnego mas艂a
鈼 2 艂y偶ki cukru pudru (20 g)
鈼 5 偶贸艂tek
鈼 2 艂y偶eczki proszku do pieczenia (10 g)
鈼 2 艂y偶ki kwa艣nej 艣mietany 18% (80 g)

馃敻Spos贸b wykonania:

M膮k臋 i proszek do pieczenia wymieszaj razem. Nast臋pnie dodaj pokrojone na kawa艂ki zimne ma艂o i ca艂o艣膰 drobno posiekaj.

馃斀
Gdy mas艂o nie b臋dzie widoczne ju偶 w m膮ce, dodaj 偶贸艂tka, cukier puder i zimn膮 艣mietan臋. Ca艂o艣膰 posiekaj no偶em, tak aby sk艂adniki si臋 po艂膮czy艂y. Nast臋pnie szybko zagnie膰 ciasto.

馃斀

Gdy ciasto jest gotowe, podziel je 2:3. Mniejsz膮 cz臋艣膰 ciasta owi艅 foli膮 i w艂贸偶 do zamra偶alnika.

馃斀

Wi臋ksz膮 cz臋艣膰 rozwa艂kuj, podsypuj膮c m膮k膮, tak aby ciasto pokry艂o dno i boki przygotowanej blaszki.

馃斀

Rozwa艂kowane ciasto prze艂贸偶 do wy艂o偶onej papierem lub wysmarowanej mas艂em blachy i odstaw w zimne miejsce na czas przygotowania masy serowej.

鉁 Przepis na mas臋 serow膮

馃敻Sk艂adniki:

鈼 1 kg sera 艣mietankowego, t艂ustego (mo偶e by膰 z wiaderka)
鈼 250 g cukru (1 pe艂na szklanka)
鈼 150 g rozpuszczonego mas艂a
鈼 5 du偶ych jajek (L)
鈼 2-3 艂y偶ki soku z cytryny
鈼 1 pe艂na 艂y偶eczka proszku do pieczenia (6-7 g)
鈼 1 -2 budynie 艣mietankowe lub waniliowe, bez cukru (1 -2 脳 40 g)
鈼 1 puszka brzoskwi艅 (850 g)

馃敻Spos贸b wykonania:

Ser zblenduj, zmiel dwukrotnie lub przetrzyj przez g臋ste sitko.
呕贸艂tka utrzyj z cukrem na puszyst膮 mas臋 przez 5 鈥 7 minut.

馃斀

Nast臋pnie, do utartych 偶贸艂tek dodawaj po 艂y偶ce zmielony ser, za ka偶dym razem dok艂adnie ucieraj膮c.

馃斀

Gdy dodasz ca艂y ser, miksuj jeszcze przez chwil臋.
Dodaj sok z cytryny, rozpuszczone mas艂o i ca艂o艣膰 kr贸tko wymieszaj.
Na koniec dodaj jeszcze proszek do pieczenia i budy艅 i ca艂o艣膰 ponownie wymieszaj.

馃斀

W oddzielnej misce, czystymi 艂opatkami miksera, ubij 5 bia艂ek na sztywn膮 pian臋.

馃斀

Ubit膮 piane dodaj do masy serowej i ca艂o艣膰 dok艂adnie wymieszaj.
Nast臋pnie ca艂o艣膰 prze艂贸偶 na przygotowany sp贸d. Na wierzchu u艂贸偶 pokrojone drobno brzoskwinie.

鉁 Przepis na bez臋

馃敻 Sk艂adniki:

鈼 5 bia艂ek
鈼 1 szklanka cukru pudru (120 g)
鈼 2 艂y偶ki m膮ki ziemniaczanej (20 g)

馃敻 Spos贸b wykonania:

Bia艂ka ubij na sztywno.
Nast臋pnie dodaj cukier puder i kontynuuj ubijanie jeszcze oko艂o 5-7 minut.

馃斀

Na koniec dodaj m膮k臋 ziemniaczan膮 i ca艂o艣膰 dok艂adnie wymieszaj.

馃斀

Gotow膮 bez臋 wy艂贸偶 na brzoskwinie.
Na wierzch zetrzyj ciasto, wyj臋te z zamra偶alnika (na grubych oczkach tarki).

馃斀

Gotowy sernik wstaw do piekarnika wcze艣niej nagrzanego do 180掳C grza艂ka g贸rna i dolna bez termoobiegu lub 165 st. C z termoobiegiem. Piecz 45-60 minut, w zale偶no艣ci od piekarnika. Gdyby w po艂owie pieczenia sernik podni贸s艂 si臋 za mocno lub jego wierzch zacz膮艂 si臋 mocno rumieni膰, obni偶 temperatur臋 do 165-170掳C (bez termoobiegu) i piecz w ten spos贸b przez pozosta艂膮 ilo艣膰 czasu.

馃斀

Gdy sernik b臋dzie upieczony, wy艂膮cz piekarnik, uchyl lekko drzwiczki piekarnika i zostaw tak sernik na 20-30 minut, pozwalaj膮c mu powoli opa艣膰.
Nast臋pnie sernik wyjmij z piekarnika i pozw贸l mu wystygn膮膰.

#orchideli #ciasto #sernik #brzoskwinie #wypieki #cremedelacreme #deser #ciacho

Powodzenia!

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments