Ciao.Wieniec Wielkanocny jest tradycyjnym włoskim ciastem drożdżowym, spożywanym na śniadanie w Wielkanoc.
Jest to pierwsza część filmiku.Jak wygląda po upieczeniu zapraszam na drugą część.
Jest pracochłonne,ale co się nie robi ,aby nasz wielkanocny stół był pełen wspaniałych wypieków i dań.
—- —————–
Jesteś na kanale kuchni włoskiej.
„Mangiare u Ewki”
Mangiare-jeść
SUBSKRYBUJ z 🔔⤵️
https://www.youtube.com/channel/UC36QiqZCWUC490i7BSENnLw
Udostępnij❤
Grazie mille-dziękuję bardzo 😚😚😚
———————
Składniki:
350g mąki (typ 550)
40g cukru
150g letniego mleka
7g suszone drożdże
30g masła
2 średnie jajka
5 g soli
Dodatkowo 4 ugotowane jajka + jedno roztrzepane jajko z wodą do posmarowania wieńca.
Wyrośnięty gotowy wieniec wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 °C na 40minut opcja góra dół.
Środkowa półka.
15 minut przed końcem położyłam papier do pieczenia na ciasto ,aby się nie spaliło z góry.
▶️Czekam na komentarze.
▶️Zapraszam na Facebook fanpage:
Ciao.kuchnia ewki
▶️Zapraszam na Instagram-Mangiare u Ewki
ŻYCZĘ WESOŁYCH ŚWIĄT WIELKANOCNYCH🐣🐣🐣
AUGURI BUONA PASQUA