Cześć! Polub Smacznyblog na Facebook , wielkie dziękI!


💜Ten przepis znajdziesz w mojej książce NA SŁODKO!💜
📚 PAKIET książek Orchideli znajdziesz na sklep.orchideli.com

✅ Przepis na babkę z rodzynkami
🔸 na dużą formę z kominem (26 cm x 10-12 cm wys.)

◽ 3 szklanki mąki pszennej typ 500-550 (450 g)
◽ 1 szklanka ciepłego mleka (250 ml)
◽ 40 g świeżych drożdży
◽ 2 jajka L
◽ 2 żółtka (z jajek L)
◽ 3/4 szklanki cukru (180 g)
◽ 100 g masła
◽ 100 g rodzynek

✅ Przygotowanie
Rodzynki zalej gorącą wodą i odstaw do namoczenia na 30 minut. Następnie formę do babki posmaruj dokładnie masłem i wysyp mąką.
🔽
Do miski wlej połowę ciepłego mleka, dodaj drożdże, łyżkę cukru i pełną łyżkę mąki. Całość wymieszaj dokładnie i odstaw na 10 minut, aby rozczyn podwoił objętość.
🔽
Do misy miksera wsyp mąkę, dolej resztę mleka i cały wyrośnięty rozczyn, 2 jajka i 2 żółtka oraz cukier.
🔽
Całość wyrabiaj przez 3 minuty. Gdy ciasto będzie w miarę jednolite, dolej rozpuszczone i przestudzone masło i wyrabiaj przez 10 minut. Pod koniec wyrabiania dodaj odsączone rodzynki i krótko wymieszaj.
🔽
Gotowe ciasto przełóż do przygotowanej formy, przykryj ściereczką i odstaw do wyrastania na 1 godzinę.
🔽
Pod koniec wyrastania zacznij nagrzewać piekarnik: 180 st. C grzałka i górna, bez termoobiegu lub 165 st. C z termoobiegiem.
🔽
Wyrośniętą babkę wstaw do nagrzanego piekarnika na drugi poziom od dołu i piecz przez 30 – 40 minut lub do suchego patyczka.
🔽
Gdy babka jest upieczona, od razu wyjmij formę z piekarnika i zostaw na blacie na 10-15 minut do przestudzenia. Następnie odwróć formę i wyjmij babkę, przykryj ściereczką i pozwól jej spokojnie wystygnąć.
🔽
Wystudzoną babkę możesz posypać cukrem pudrem, polać czekoladą lub polukrować.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments