Masa twarogowa:
– 75 g cukru
– 250 g tłustego twarogu
– 20 g oleju rzepakowego
– 2 jajka
– 10 g skrobi ziemniaczanej
Ciasto cytrynowe:
– 2 jajka
– 140 g drobnego cukru
– 70 g oleju rzepakowego
– 200 g puree z ugotowanych cytryn*
– 150 g mąki pszennej
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– ⅓ łyżeczki kurkumy
– ⅓ łyżeczki soli
Dodatkowo:
– 2 łyżki cukru
*2 cytryny umieść w garnuszku, zalej wodą i gotuj ok. 30 minut do miękkości. Pozostaw w wodzie do wystudzenia. Cytryny pokrój na mniejsze kawałki, usuń pestki i zblenduj na gładkie puree. Odważ pożądaną ilość do przepisu.
Wykonanie:
Twaróg, cukier, jajka i skrobię zblenduj na gładką masę. Dodaj olej i ponownie zblenduj. Masa serowa powinna być aksamitnie gładka. Odstaw na czas przygotowania ciasta.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni, funkcja grzania góra – dół bez termoobiegu. Formę keksową o wymiarach: 9 cm x 22 cm (wymiary dolne) wyłóż papierem do pieczenia.
Mąkę wymieszaj z solą, kurkumą i proszkiem do pieczenia. Jajka umieść w misie miksera, dodaj cukier i ubijaj na jasną, puszystą pianę. Cienkim strumieniem wlewaj olej, cały czas miksując. Dodaj puree z cytryn i zmiksuj do połączenia. Dodaj przesiane, suche składniki i mieszaj całość tylko do połączenia – najlepiej szpatułką silikonową. Nie mieszaj zbyt długo, bo to może przyczynić się do powstania zakalca. Ciasto wyłóż do formy na przemian z masą twarogową. Długą wykałaczką wykonaj tzw.: esy floresy na powierzchni. Wierzch posyp dwoma łyżkami cukru. Dzięki temu będzie złocisty. Całość nabierze rustykalnego charakteru! Ciasto studź na kratce. Smacznego!
OBSERWUJ NAS NA INSTAGRAMIE ➡ https://www.instagram.com/siostrypszczolki
ZAJRZYJ DO SKLEPU ➡ https://domowe-wypieki.com/sklep/
OBSERWUJ NAS NA FACEBOOKU ➡ https://www.facebook.com/domowewypiekicom