Cześć! Polub Smacznyblog na Facebook , wielkie dziękI!


◽ 💜Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz w moich książkach💜
💥Teraz w zestawie TANIEJ💥 KUP na sklep.orchideli.com 📚

✅ SKŁADNIKI na biszkopt
🔶 na blachę z piekarnika 30 x 40 cm

◽ 4 jajka
◽ 4 łyżki cukru (ok. 80 g)
◽ 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
◽ 4 łyżki mąki pszennej (60 g)

🔽
Całe jajka wrzuć do misy miksera, dodaj cukier i ubijaj przez 15 minut na najwyższych obrotach miksera.
🔽
W międzyczasie piekarnik nagrzej do 160 st.C grzałka górna i dolna, bez termoobiegu lub 150 St.C z termoobiegiem. Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
🔽
Do ubitej piany dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj ręcznie, bez miksera.
🔽
Całość wylej na blachę, wyrównaj i wstaw do nagrzanego piekarnika, na drugi poziom od dołu. Biszkopt piecz przez 15 – 20 minut. Pieczony za długo połamie się przy zawijaniu.
🔽
Upieczony biszkopt od razu wyjmij z piekarnika i ostrożnie zdejmij papier ze spodu. Następnie ułóż go na ściereczce kuchennej i jeszcze ciepły zwiń wzdłuż dłuższego boku.

✅ BITA ŚMIETANA
◽ 1 szklanka śmietanki 36%, dobrze schłodzonej (około 300 g)
◽ 1 łyżka cukru
◽ kilka kropli ekstraktu waniliowego
◽ ok. 200 g truskawek
🔽
Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno razem z cukrem i ekstraktem waniliowym.
🔽
Następnie wyłóż ją na biszkopt, ostrożnie rozsmarowując. Na wierzchu ułóż pokrojone owoce (mrożonych nie rozmrażaj).
🔽
Całość zwiń wzdłuż dłuższego boku. Wierzch możesz posypać cukrem pudrem.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments