Cześć! Polub Smacznyblog na Facebook , wielkie dziękI!


💜Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz w moich książkach💜
💥Teraz w zestawie TANIEJ💥 KUP na sklep.orchideli.com 📚

✅ BISZKOPT
🔸 składniki na blachę 24 × 35 cm
◽ 4 jajka L (200 g)
◽ 1/2 szklanki cukru (100 g)
◽ 3/4 szklanki mąki pszennej typ 450 (120 g)
◽ 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej (40 g)
◽ 2 łyżki oleju (20 g)

🔸Przygotowanie
Jajka do biszkoptu powinny mieć temperaturę pokojową.
🔽
Całe jajka umieść w misie miksera, dodaj cukier i całość ubijaj mikserem ręcznym na najwyższych obrotach miksera przez 15 minut. Mikserem planetarnym na obrotach średnich przez 10-12 minut.
🔽
Dno przygotowanej blachy wyłóż papierem do pieczenia, bez boków. Piekarnik nagrzej do 160 st. C grzałka górna i dolna bez termoobiegu lub 150 st. C z termoobiegiem.
🔽
Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaj razem.
🔽
Gdy piana z jajek będzie ubita, zmniejsz obroty miksera i powoli dolej olej, mieszając krótko.
🔽
Odstaw mikser na bok i po 2-3 łyżki dodawaj mąki, za każdym razem delikatnie mieszając. Kolejną partię mąki dodaj, gdy wcześniejsza będzie całkowicie wymieszana.
🔽
Gotowe ciasto przelej do przygotowanej blaszki, wyrównaj i od razu wstaw do nagrzanego piekarnika. Biszkopt piecz przez 20-30 minut na drugim poziomie od dołu.
🔽
Po upieczeniu biszkopt przetnij na dwa blaty.

✅ NASĄCZENIE
◽ 1 szklanka przegotowanej wody (250 ml)
◽ 3-4 łyżki soku z cytryny
◽ 2 łyżeczki cukru (do smaku)
Składniki wymieszaj razem i odstaw na czas przygotowania jabłek.

✅ JABŁKA
◽ 2 kg jabłek (ważonych przed obraniem)
◽ sok z 1 cytryny
◽ 2 szklanki wody (2 × 250 ml)
◽ 3 galaretki cytrynowe (lub brzoskwiniowe)

🔸Przygotowanie
Jabłka umyj, obierz i pokrój w kostkę 1 cm x 1 cm. Wrzuć je do garnka i wymieszaj z sokiem z cytryny.
🔽
Dolej wodę i całość duś przez 5 minut, lub do chwili gdy jabłka zmiękną, a woda się zagotuje.
🔽
Gdy jabłka będą miękkie, zdejmij je z ognia i dosyp galaretkę. Całość mieszaj, aż galaretka się rozpuści. Następnie odstaw do wystudzenia.
🔽
Gdy warstwa jabłkowa zacznie tężeć, wyłóż ją na wierzch nasączonego blatu biszkoptowego. Całość wstaw do lodówki, aby warstwa jabłkowa zastygła.

✅ BITA ŚMIETANA
◽ 750 ml schłodzonej śmietanki 30%
◽ 2-3 łyżki cukru pudru (lub więcej do smaku)
◽ 2 opakowania śmietan-fix lub 2 łyżeczki żelatyny (10 g)

🔸 Przygotowanie
Schłodzoną śmietankę i cukier puder ubij razem. Gdy śmietanka zacznie się pienić (po ok. 1 minucie), dodaj śmietan-fix i kontynuuj ubijanie do uzyskania sztywnego kremu.
🔽
Bitą śmietanę wyłóż na zastygniętą warstwę jabłkową, wyrównaj i przykryj drugim blatem biszkoptowym. Blat nasącz.
🔽
Ciasto wstaw do lodówki, aby zastygło.
🔽
Jeśli używasz żelatyny, rozpuść ją w 1/4 szklanki (60 ml) gorącej wody. Następnie przestudź, aby żelatyna była wciąż ciepła, ale nie gorąca. Przestudzoną żelatynę dolej do ubitej śmietanki pod koniec ubijania i całość krótko wymieszaj.

✅ POLEWA CZEKOLADOWA
◽ 50 g czekolady mlecznej
◽ 50 g czekolady białej
◽ 2 łyżki oleju rzepakowego (20 g)
◽ płatki migdałów (do dekoracji)

🔸Przygotowanie
Czekoladę białą i mleczną posiekaj. Każdą z nich rozpuść z 1 łyżką oleju.
🔽
Następnie za pomocą łyżeczki polej nimi wierzch ciasta.
Wierzch dodatkowo posyp płatkami migdałów.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments