Cześć! Polub Smacznyblog na Facebook , wielkie dziękI!


💜Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz w moich książkach💜
💥W zestawie TANIEJ💥 KUP na sklep.orchideli.com 📚

✅ Przepis na biszkopt
🔸 Składniki na blachę 24 × 35 cm
◽ 5 jajek L
◽ 2/3 szklanki cukru (150 g)
◽ ekstrakt waniliowy lub cukier waniliowy/wanilinowy
◽ 1,5 szklanki mąki krupczatki (270 g)*
*zamiast krupczatki możesz użyć 1,5 szklanki, czyli 225 g mąki tortowej typ 450
🔸 Wykonanie
Jajka do biszkoptu powinny mieć temperaturę pokojową.
Dno przygotowanej blachy wyłóż papierem do pieczenia, boków niczym nie smaruj.
🔽
Piekarnik nagrzej do 160 st. C grzałka góra-dół, bez termoobiegu lub 150-155 st. C z termoobiegiem (dla tych, którzy nie mają funkcji pieczenia tylko góra-dół).
🔽
Całe jajka wrzuć do misy miksera, dodaj cukier, łyżkę ekstraktu lub cukier waniliowy/wanilinowy i całość ubijaj na średnich obrotach przez 15 minut.
🔽
Mikser odstaw na bok i po 2-3 łyżki dodawaj mąkę, rozsypując ją delikatnie po powierzchni piany, następnie mieszając delikatnie, w ten sposób, że zanurzasz szpatułkę w cieście do samego dna i powoli „wyciągasz” ciasto z dołu ku górze.
🔽
Gdy dodasz całą mąkę, ciasto przelej do przygotowanej tortownicy i od razu wstaw do nagrzanego piekarnika.
🔽
Biszkopt piecz na drugim poziomie od dołu przez 30-35 minut lub do suchego patyczka.
🔽
Wyjmij biszkopt z piekarnika, wystudź i przekrój na dwa blaty.
✅ Nasączenie do biszkoptu
🔸 Składniki
◽ 1 szklanka przegotowanej wody (250 ml)
◽ 2 łyżeczki cukru
◽ sok z 1/2 cytryny lub szczypta kwasku cytrynowego (do smaku)
Składniki wymieszaj i odstaw na czas przygotowania kremu.
✅ Przepis na krem kajmakowy
🔸 Składniki
◽ 250 g serka Philadelphia (lub mascarpone)
◽ 500 g śmietanki 36%
◽ 1/2 puszki kajmaku (lub mniej, do smaku)
🔸 Wykonanie kremu
Jeśli ciasto ma stać dłuższy czas na stole, dodaj do kremu 2 pełne łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szklanki gorącej wody (60 ml).
🔽
Dobrze schłodzoną śmietankę 36% ubij na bardzo sztywno.
Następnie tymi samymi łopatkami miksera zmiksuj razem serek Philadelphia i kajmak, tylko tyle, aby składniki się połączyły.
🔽
Gdy tak się stanie, przełóż cały serek z kajmakiem do bitej śmietany i delikatnie wymieszaj łopatką lub łyżką.
✅ Galaretka z truskawkami
🔸 Składniki
◽ 1 kg truskawek
◽ 3 galaretki truskawkowe
◽ 1 litr gorącej wody (4 szklanki)
🔸 Wykonanie
Truskawki umyj i pokrój. Jeśli używasz owoców mrożonych, nie rozmrażaj ich wcześniej, tylko zamrożone wyłóż na ciasto.
🔽
Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie i odstaw do momentu aż zacznie tężeć.
✅ Składanie ciasta
Połowę biszkoptu ułóż w rancie lub w blaszce i nasącz połową ponczu.
Wyłóż połowę kremu, pokrojone truskawki i całość zalej tężejącą galaretką.
🔽
Na galaretce od razu ułóż biszkopt, lekko dociskając, tak aby całość się skleiła.
🔽
Biszkopt nasącz pozostałym ponczem i na wierzch wyłóż pozostały krem.
🔽
Całość posyp startą czekoladą (100 g).
🔽
Ciasto wstaw do lodówki na 3-4 godziny a najlepiej na całą noc.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments