✅ Błyskawiczne pączki na 1 jajku
🔸 Składniki na 15-20 sztuk
◽1 jajko
◽1/4 łyżeczki soli (2 g)
◽2 łyżki cukru (30 g)
◽110 g jogurtu naturalnego
◽3 łyżki oleju roślinnego (50 g)
◽1 jabłko
◽250 g mąki (1 i 2/3 szklanki)
◽1 łyżeczka proszku do pieczenia (5 g)
dodatkowo
◽ olej do smażenia
◽ cukier puder do posypania pączków
🔸 Sposób przygotowania:
Do miski wrzucasz jajko, cukier i sól, ubijając przez 5 minut.
🔽
Następnie dodaj jogurt, podgrzany przez krótką chwilę w mikrofalówce, dolej olej i całość wymieszaj.
🔽
Jabłko obierz ze skórki i zetrzyj na grubych oczkach tarki, po czym wrzuć do mokrych składników i wymieszaj.
🔽
Na koniec dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i całość ponownie wymieszaj.
🔽
Nagrzej olej do 180 st.C lub do momentu, gdy wrzucony do środka kawałek ciasta wypływa prawie od razu ale nie robi się od razu brązowy.
🔽
Ręce zwilż dokładnie wodą.
🔽
Następnie dużą łyżką nabierz ciasto i formujemy okrągły pączek wielkości nieco większej od orzecha włoskiego.
🔽
Następnie pączka wrzuć na nagrzany olej i smaż z obu stron na złoty kolor.
🔽
Usmażone pączki wyjmij na ręcznik papierowy i zostaw do odsączenia.
🔽
Przestudzone pączki możesz posypać cukrem pudrem.