Cześć! Polub Smacznyblog na Facebook , wielkie dziękI!


💜Więcej przepisów znajdziesz w moich książkach💜
📚 KUP PAKIET na sklep.orchideli.com

✅ Przepis na ciasteczka serduszka
🔶 Składniki na 40 sztuk

◽3 pełne szklanki mąki typ 450-550 (500 g)
◽1 jajko L
◽250 g miękkiego masła
◽2/3 szklanki cukru pudru (100 g)
◽cukier waniliowy (lub wanilinowy)
◽1/2 szklanki mąki ziemniaczanej (70 g)
◽1/2 łyżeczki soli (3 g)
✅ Przygotowanie
Do misy miksera wrzuć przesianą mąkę, dodaj jajko, miękkie masło, cukier puder, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną i sól.
🔽
Całość wymieszaj mieszadłem typu K na niskich obrotach do momentu gdy powstanie jednolite ciasto.
🔽
Jeśli zagniatasz ciasto ręcznie na stolnicę lub do dużej miski przesiej mąkę, dodaj resztę składników. Następnie całość sprawnie zagnieć.
🔽
Zagniecione ciasto owiń szczelnie folią i wstaw do lodówki na 30 minut (można dłużej).
🔽
Gdy ciasto jest schłodzone, podziel je na pół i rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy na grubość 3 – 5 mm. Okrągłą wykrawaczką o średnicy 4-5 cm wycinaj kółka z rozwałkowanego ciasta. Następnie w połowie z nich wytnij małą foremką serduszka.
🔽
Gotowe ciasteczka układaj na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
🔽
Piekarnik nagrzej do 180 st. C grzałka górna i dolna bez termoobiegu lub 165 st. C z termoobiegiem. Ciasteczka wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz na drugim poziomie od dołu przez 20 minut lub do momentu gdy nabiorą jasnozłotego koloru.
🔽
Upieczone ciasteczka od razu wyjmij z piekarnika i zostaw chwilę na blaszce, aby przestygły. Następnie zdejmij je z blachy i pozwól im całkowicie wystygnąć.
🔽
Gdy ciasteczka wystygną, na środek pełnej części nałóż dżem. Następnie przykryj go częścią z sercem, sklejając i wyrównując całość.
🔽
Wierzch gotowych ciasteczek posyp cukrem pudrem.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments