Cze艣膰! Polub Smacznyblog na Facebook , wielkie dzi臋kI!


馃専Ciasto szwarcwaldzkie. 馃専

鉁 Biszkopt

馃敻 Sk艂adniki na blach臋 20 脳 30 cm

鈼 8 jajek L (430 g)
鈼 1 szklanka cukru (200 g)
鈼 8 pe艂nych 艂y偶ek m膮ki typ 450 (120 g)
鈼 2 pe艂ne 艂y偶ki m膮ki ziemniaczanej (50 g)
鈼 3 艂y偶ki kakao (30 g)
鈼 1 p艂aska 艂y偶eczka proszku do pieczenia (4 g)
鈼 2 艂y偶ki mi臋kkiego mas艂a (30 g)

鉁 Nas膮czenie

鈼 1,5 szklanki syropu z wi艣ni (380 ml)
鈼 3-4 艂y偶ki dowolnego alkoholu (dla ch臋tnych)
鈼 cukier, sok z cytryny do smaku

鉁 Bita 艣mietana

鈼 1200 g 艣mietanki 36%, dobrze sch艂odzonej
鈼 3-4 艂y偶ki cukru pudru (50 g, do smaku)
鈼 3 艂y偶eczki 偶elatyny (15 g)
鈼 1/3 szklanki gor膮cej wody (80 ml)
鈼 2 s艂oiki wi艣ni w zalewie (2 脳 680 g z zalew膮, 2 脳 350 g bez zalewy)

鉁 Galaretka wi艣niowa

3 galaretki wi艣niowe
1 litr gor膮cej wody (4 脳 250 ml)

鉁 Sk艂adanie ciasta

Blat czekoladowego biszkoptu u艂贸偶 w wysokim rancie (minimum 10 cm). Nas膮cz go 1/3 przygotowanej zalewy z wi艣ni.

馃斀

Wy艂贸偶 odrobin臋 mniej ni偶 po艂ow臋 bitej 艣mietany (po艂owa minus 3-4 艂y偶ki), wyr贸wnaj i wy艂贸偶 1 s艂oik ods膮czonych wi艣ni. Wi艣nie zatop nieco 艂y偶k膮 w 艣mietanie.

馃斀

Przykryj ca艂o艣膰 kolejnym blatem, powtarzaj膮c wszystkie czynno艣ci. Na koniec powinno zosta膰 oko艂o 5-6 艂y偶ek bitej 艣mietany do u艂o偶enia na wierzchu ciasta.

馃斀

Gdy u艂o偶ysz ostatni blat biszkopt, nas膮cz go pozosta艂ym ponczem i wy艂贸偶 cienk膮 warstw臋 bitej 艣mietany.

馃斀

Ciasto wstaw do lod贸wki na 30 minut lub d艂u偶ej, aby zastyg艂o. Gdy tak si臋 stanie, na wierzch wy艂贸偶 t臋偶ej膮c膮 galaretk臋. Je艣li chcesz mie膰 g艂adk膮 powierzchni臋 galaretki, zostaw w misce kilka 艂y偶ek. Ciasto wstaw do lod贸wki, aby galaretka na jego wierzchu zastyg艂a.

馃斀

W tym czasie rozpu艣膰 galaretk臋 pozostawion膮 w misce, tak aby by艂a ca艂kowicie p艂ynna.

馃斀

Gdy galaretka na wierzchu ciasta zastygnie, wylej na ni膮 powt贸rnie rozpuszczon膮 galaretk臋, po 艂y偶ce, sprawdzaj膮c, czy nie przecieka. Ciasto wstaw do lod贸wki na kilka godzin.

#orchideli #ciasto #torty

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments