✅ Przepis na drożdżówkę
🔸 Składniki na tortownicę 24 cm
◽ 200 ml ciepłego mleka
◽ 1 opakowanie suchych drożdży (7 g)
◽ 80 g cukru
◽ szczypta soli
◽ 80 g masła
◽ 3 jajka L
◽ 550-600 g mąki
dodatkowo
◽ około 500 g owoców do nadziewania
◽ 1-2 łyżki cukru (może być brązowy)
◽ 1 łyżka mąki ziemniaczanej
◽ 1 małe jajko (do posmarowania)
🔸 Wykonanie
Tortownicę wysmaruj masłem lub wyłóż papierem do pieczenia.
🔽
Ciepłe mleko, 2 łyżki cukru i drożdże wymieszaj razem i odstaw na 15 minut.
Do misy miksera wrzuć jajka, pozostały cukier, sól i ubijaj razem przez 5 minut. Dolej kilka kropli aromatu waniliowego i rozpuszczone masło i całość krótko wymieszaj.
🔽
Dolej rozpuszczone w mleku drożdże i dodaj mąkę.
Całość wyrabiaj przez 10-15 minut.
🔽
Przykryj ściereczką i odstaw na 1 godzinę do wyrastania w ciepłe miejsce.
Po tym czasie ciasto uderz dłonią, aby opadło, przełóż na blat lub stolnicę i krótko zagnieć. Następnie podziel na 6 równych części i z każdej uformuj okrągłą bułeczkę.
🔽
Przygotuj nadzienie, u mnie są to jagody kamczackie, ale możesz użyć dowolnych owców, sera lub dżemu. Jeśli używasz owoców mrożonych, nie rozmrażaj ich wcześniej, tylko wymieszaj z cukrem i mąką ziemniaczaną.
Każdą z bułeczek rozpłaszcz palcami, tak by powstał okrągły placek. Ciasto możesz również rozwałkować. Następnie nadziewaj, sklejając dokładnie.
🔽
Bułeczki układaj w przygotowanej tortownicy.
Gdy wszystkie części będą gotowe, przykryj tortownicę ściereczką i odstaw na 30 minut do ponownego wyrastania.
🔽
W międzyczasie przygotuj kruszonkę według przepisu poniżej.
Piekarnik nagrzej do 180 st. C grzałka górna i dolna bez termoobiegu lub 165 st. C z termoobiegiem.
🔽
Wyrośnięte bułeczki posmaruj rozbitym jajkiem lub 1/4 szklanki podgrzanego mleka rozpuszczonego z łyżeczką rozpuszczonego masła, posyp kruszonką i wstaw do nagrzanego piekarnika na drugi poziom od dołu.
🔽
Bułeczki piecz przez 25-30 minut. Po upieczeniu od razu wyjmij je z piekarnika i pozwól im chwilę przestygnąć, zanim spróbujesz.
✅ Przepis na kruszonkę
🔸 Składniki:
◽ 20 g miękkiego masła
◽ 2 łyżki mąki
◽ 20 g cukru
◽ jajko do posmarowania ciasta
Miękkie masło, mąkę i cukier umieść w misce.
Palcami wymieszaj całość do momentu, aż powstaną drobne kulki ciasta.
Powodzenia!
#orchideli #drożdżówka #deser