💜Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz w moich książkach💜
💥Teraz w zestawie TANIEJ💥 KUP na sklep.orchideli.com 📚
✅ Przepis na puszyste ciasto drożdżowe
🔶 na blachę 20 × 30 cm lub 24 × 35 cm
◽ 2 żółtka (jajka L)
◽ 1 duże jajko (L)
◽ 5 łyżek cukru (50 g)
◽ cukier waniliowy (wanilinowy)
◽ 4 pełne szklanki mąki typ 550 (650 g)
◽ szczypta soli (2 g)
◽ 2 opakowania suszonych drożdży (2 × 7-8 g)
◽ 3/4 szklanki ciepłego mleka (200 ml)
◽ 3/4 szklanki letniej wody (200 ml)
◽ 3 łyżki oleju (30 g)
◽ 3 łyżki rozpuszczonego masła (30 g)
◽ 1 białko (do posmarowania ciasta)
✅ WYKONANIE
Jajko i żółtka do ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. Mleko i woda powinny być lekko podgrzane (ciepłe lub letnie).
🔽
Żółtka i jajko umieść w misie miksera, dodaj cukier i cukier waniliowy (wanilinowy). Następnie całość ubijaj przez 10 minut, na średnich/wysokich obrotach miksera.
🔽
W międzyczasie przesianą mąkę wymieszaj z solą i suchymi drożdżami.
Gdy jajka będą ubite, dodaj do nich mąkę z drożdżami, mleko, wodę oraz olej i rozpuszczone masło. Całość wyrabiaj razem przez 15 minut.
🔽
Następnie ciasto przykryj ściereczką i zostaw do wyrastania na mniej więcej 1 godzinę. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
🔽
Gdy ciasto wyrośnie, przełóż je na stolnicę, podsypując mąką, krótko zagnieć i podziel na dwie równe części. Każdą z części zwiń, formując podłużny walec i przełóż do wyłożonej papierem blaszki. Obie części ciasta oddziel od siebie złożonym podwójnie papierem do pieczenia. Ciasto wyrównaj, tak aby końce były tej samej grubości co środek i odstaw do ponownego wyrastania na 20-30 minut.
🔽
W międzyczasie nagrzej piekarnik – 180 st. C grzałka górna i dolna, bez termoobiegu lub 165 st. C z termoobiegiem.
🔽
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, posmaruj wierzch białkiem i posyp przygotowaną kruszonką.
🔽
Następnie wstaw je na drugi poziom od dołu i piecz około 30-35 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu od razu wyjmij je z piekarnika i chwilę przestudź, zanim ukroisz.
✅ KRUSZONKA
◽ 30 g miękkiego masła
◽ 3 łyżki cukru (30-40 g)
◽ 1/2 szklanki mąki dowolnego typu (70-80 g)
✅ Wykonanie
Składniki kruszonki umieść w misce i wymieszaj palcami, aż powstaną grudki.
Gotową kruszonką posyp nią wyrośnięte i posmarowane białkiem ciasto.