Fish and Chips, czyli po prostu Ryba z Frytkami 🤤🐠🍟
Składniki:
Frytki:
– ziemniaki typ BC/C,
– woda do gotowania,
– łyżka soli do gotowania,
– 15 ml octu spirytusowego,
– smalec do smażenia.
Sos Tatarski:
– 1/2 cebuli,
– 4 ogórki konserwowe,
– 4 średnie marynowane prawdziwki,
– 1 łyżka siekanych kaparów,
– sok z 1/4 cytryny,
– 1 łyżeczka musztardy,
– 4 łyżki majonezu,
Ciasto:
– 250-300 ml piwa typu Ale,
– 40 g skrobi ziemniaczanej,
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
– 250 g mąki,
– 20 ml wódki,
– 1 łyżka oleju,
– sól.
00:00 – 00:21 Wstęp
00:21- 01:47 Frytki
01:47- -2:16 Sos Tatarski
02:17 – 03:06 Frytki
03:08 – 04:21 Dorsz
04:21 – 05:42 Ciasto Piwne
05:43 – 09:07 Smażenie
09:08 – 09:39 Prezentacja
09:40 – 10:48 Degustacja