💜Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz w moich książkach💜
💥Teraz w zestawie TANIEJ💥 KUP na sklep.orchideli.com 📚
✅ PRZEPIS
🔶 na 2 drożdżówki długości ok. 25 cm
◽ 4 szklanki mąki pszennej typ 500-550 (600 g)
◽ 1 opakowanie drożdży suszonych (7 g lub 30 g drożdży świeżych)
◽ 1/3 szklanki cukru (80 g)
◽ 1 szklanka ciepłego mleka (250 ml)
◽ 3 żółtka (jajka L)
◽ 100 g rozpuszczonego masła
◽ 1/4 łyżeczki soli (2 g)
dodatkowo
◽ białko do posmarowania
◽ sezam, mak do posypania
✅ Wykonanie
◽ Masło rozpuść i odstaw do przestudzenia.
◽ Suche drożdże wymieszaj z ciepłym mlekiem i odstaw na 10 minut.
◽ Jeśli używasz drożdży świeżych, zrób rozczyn: odlej 1/3 szklanki mleka, dodaj 1 łyżeczkę cukru, świeże drożdże i 2 łyżki mąki. Całość wymieszaj, aż składniki się połączą i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce (rozczyn powinien zrobić się wyraźnie gęsty).
◽ Następnie do misy wsyp mąkę i dodaj sól, wymieszaj.
◽ Żółtka utrzyj z cukrem do białości przez 3 minuty.
◽ Gdy składniki są gotowe, do mąki dodaj drożdże z mlekiem (lub wyrośnięty rozczyn) i żółtka z cukrem.
◽ Całość wyrabiaj krótko hakiem do zagniatania, tak aby składniki się połączyły. Następnie dolej masło i kontynuuj wyrabianie przez 10 minut. Ciasto możesz również wyrobić ręcznie.
◽ Wyrobione ciasto przykryj ciasto ściereczką i odstaw do wyrastania na 1,5 godziny.
◽ Po tym czasie wyjmij je na stolnicę, zagnieć i podziel na 8 równych części.
◽ Każdy z kawałków uformuj w wałek długości około 25-30 cm.
◽ 4 z wałków posmaruj dokładnie pozostałym białkiem. Dwa z nich obtocz w maku, dwa w sezamie.
◽ W kolejnym kroku na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia ułóż obok siebie: wałeczek ciasta bez posypki i wałeczek z sezamem oraz wałeczek ciasta bez posypki i wałeczek z makiem.
◽ Końce sklej bardzo dokładnie razem z jednej strony. Następnie chwytając po dwa wałeczki na raz owijaj je dookoła siebie (jak sznur). Gdy zawiniesz całość, sklej bardzo dokładnie drugą część chałki, podwijając miejsce sklejenia pod spód.
◽ Całość powtórz z drugą chałką.
◽ Gotowe chałki przykryj ściereczką i odstaw na 40 minut do ponownego wyrastania.
◽ Pod koniec wyrastania zacznij nagrzewać piekarnik: 180 st. C grzałka górna i dolna, bez termoobiegu lub 165 st. C z termoobiegiem.
◽ Wyrośniętą chałkę posmaruj białkiem (części, które nie są niczym posypane) i wstaw do nagrzanego piekarnika. Chałkę piecz na drugim poziomie od dołu przez 25-30 minut.
◽ Po upieczeniu od razu wyjmij ją z piekarnika i pozwól wystygnąć.