Cześć! Polub Smacznyblog na Facebook , wielkie dziękI!


Dwa leciutkie biszkopty, brzoskwinie i owoce kiwi zanurzone w waniliowym kremie. Cały przepis znajdziesz na blogu orchideli.

✅ Przepis na biszkopt jasny
na prostokątną blaszkę 24 x 35 cm

🔸 Składniki:

▫ 4 duże jajka
▫ 2/3 szklanki cukru (150 g)
▫ 1/2 szklanki mąki pszennej typ 450 (70 g)
▫ 2 łyżki mąki ziemniaczanej (40 g)
▫ 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (3 g)

🔸 Sposób przygotowania:

Dno przygotowanej blaszki wyłóż papierem do pieczenia, boków niczym nie smaruj.

🔽

Piekarnik nagrzej do 160℃ grzałka górna i dolna, bez termoobiegu lub 150℃ z termoobiegiem.

🔽

Całe jajka i cukier ubij na sztywno przez 15 minut, na najwyższych obrotach miksera.
Mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia wymieszaj razem.

🔽

Gdy piana będzie ubita, odstaw mikser na bok i przesiej w 2-3 podejściach mąki z proszkiem, za każdym razem delikatnie mieszając.
Gotowe ciasto wyłóż do przygotowanej blaszki i wstaw do wcześniej nagrzanego piekarnika.

🔽

Ja swój biszkopt piekłam na drugim poziomie od dołu przez 20 minut. Zanim wyjmiesz biszkopt z piekarnika, sprawdź patyczkiem, czy jest upieczony w środku.
Po upieczeniu od razu wyjmij biszkopt z piekarnika i zostaw do wystudzenia.

✅ Składniki na biszkopt ciemny

▫ 5 dużych jajek
▫ 2/3 szklanki cukru (150 g)
▫ 5 łyżek wody
▫ 2/3 szklanki mąki pszennej typ 450 (100 g)
▫ 1 łyżka mąki ziemniaczanej (20 g)
▫ 1 pełna łyżka kakao (20 g)
▫ 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

✅ Składniki na krem

▫ 3 szklanki mleka (3 × 250 ml)
▫ 2/3 szklanki cukru (150 g)
▫ cukier waniliowy (lub wanilinowy)
▫ 3 jajka
▫ 4 łyżki maki pszennej (60 g)
▫ 2 łyżki mąki ziemniaczanej (40 g)
▫ 300 g miękkiego masła

dodatkowo

▫ puszka brzoskwiń (850 g)
▫ kiwi – 5 sztuk
▫ około 500 g truskawek (mogą być mrożone)
▫ 3 galaretki truskawkowe

Powodzenia!

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments