Cze艣膰! Polub Smacznyblog na Facebook , wielkie dzi臋kI!


Dwa leciutkie biszkopty, brzoskwinie i owoce kiwi zanurzone w waniliowym kremie. Ca艂y przepis znajdziesz na blogu orchideli.

鉁 Przepis na biszkopt jasny
na prostok膮tn膮 blaszk臋 24 x 35 cm

馃敻 Sk艂adniki:

鈻 4 du偶e jajka
鈻 2/3 szklanki cukru (150 g)
鈻 1/2 szklanki m膮ki pszennej typ 450 (70 g)
鈻 2 艂y偶ki m膮ki ziemniaczanej (40 g)
鈻 1/2 艂y偶eczki proszku do pieczenia (3 g)

馃敻 Spos贸b przygotowania:

Dno przygotowanej blaszki wy艂贸偶 papierem do pieczenia, bok贸w niczym nie smaruj.

馃斀

Piekarnik nagrzej do 160鈩 grza艂ka g贸rna i dolna, bez termoobiegu lub 150鈩 z termoobiegiem.

馃斀

Ca艂e jajka i cukier ubij na sztywno przez 15 minut, na najwy偶szych obrotach miksera.
M膮k臋 pszenn膮 i ziemniaczan膮 oraz proszek do pieczenia wymieszaj razem.

馃斀

Gdy piana b臋dzie ubita, odstaw mikser na bok i przesiej w 2-3 podej艣ciach m膮ki z proszkiem, za ka偶dym razem delikatnie mieszaj膮c.
Gotowe ciasto wy艂贸偶 do przygotowanej blaszki i wstaw do wcze艣niej nagrzanego piekarnika.

馃斀

Ja sw贸j biszkopt piek艂am na drugim poziomie od do艂u przez 20 minut. Zanim wyjmiesz biszkopt z piekarnika, sprawd藕 patyczkiem, czy jest upieczony w 艣rodku.
Po upieczeniu od razu wyjmij biszkopt z piekarnika i zostaw do wystudzenia.

鉁 Sk艂adniki na biszkopt ciemny

鈻 5 du偶ych jajek
鈻 2/3 szklanki cukru (150 g)
鈻 5 艂y偶ek wody
鈻 2/3 szklanki m膮ki pszennej typ 450 (100 g)
鈻 1 艂y偶ka m膮ki ziemniaczanej (20 g)
鈻 1 pe艂na 艂y偶ka kakao (20 g)
鈻 1/2 艂y偶eczki proszku do pieczenia

鉁 Sk艂adniki na krem

鈻 3 szklanki mleka (3 脳 250 ml)
鈻 2/3 szklanki cukru (150 g)
鈻 cukier waniliowy (lub wanilinowy)
鈻 3 jajka
鈻 4 艂y偶ki maki pszennej (60 g)
鈻 2 艂y偶ki m膮ki ziemniaczanej (40 g)
鈻 300 g mi臋kkiego mas艂a

dodatkowo

鈻 puszka brzoskwi艅 (850 g)
鈻 kiwi 鈥 5 sztuk
鈻 oko艂o 500 g truskawek (mog膮 by膰 mro偶one)
鈻 3 galaretki truskawkowe

Powodzenia!

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments