✅ Przepis na mięciutkie oponki serowe
🔸 Składniki na ok. 20 sztuk
▫️ 400 g sera białego tłustego lub półtłustego*
▫️ 1/2 szklanki cukru (50 g)
▫️ 1 cukier wanilinowy (16 g)
▫️ 3 pełne szklanki mąki pszennej (500 g)
▫️ 3 żółtka
▫️ 2 całe jajka
▫️ szczypta soli (3 g)
▫️ 2 łyżki jogurtu naturalnego (50 g)
▫️ 1 łyżeczka sody (5 g)
▫️ 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (3 g)
dodatkowo
▫️ olej do smażenia (rzepakowy lub słonecznikowy)
*Do tego przepisu najlepiej użyć dobrego sera twarogowego w kawałku czy rożku. Gotowe sery mielone, z wiaderka nie sprawdzą się tutaj, z racji tego, że są zbyt rzadkie.
🔸Sposób przygotowania:
Biały ser zmiel w maszynce do mięsa lub przetrzyj przez sito.
🔽
Do sera dodaj cukier i cukier wanilinowy. Całość z grubsza wymieszaj.
Dodaj mąkę, żółtka i jajka.
Dosyp sól.
🔽
W oddzielnym naczyniu umieść jogurt (można użyć też zsiadłego mleka), dodaj sodę i proszek do pieczenia.
Całość wymieszaj i przelej do mąki i sera.
🔽
Ciasto zagniataj do chwili, aż stanie się gładkie i jednolite (niezbyt długo).
Po czym lekko je wałkuj na grubość 1,5–2 cm, podsypując mąką, aby się nie kleiło.
🔽
Z rozwałkowanego ciasta wykrój oponki. Pozostałe skrawki zagnieć lekko ponownie, rozwałkuj i wytnij kolejne oponki.
🔽
Gotowe oponki umieść na pokrytej mąką stolnicy, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut, aby odpoczęły. W tym czasie rozgrzej olej.
🔽
Oponki wrzucaj na gorący olej (oponka powinna prawie od razu wypłynąć na wierzch) i smaż na złoty kolor z obu stron.
🔽
Gdy oponki są gotowe, wyjmij je na ręcznik papierowy, do odsączenia z tłuszczu.
🔽
Gdy lekko przestygną, posyp oponki cukrem pudrem.
Powodzenia!
#orchideli #tłustyczwartek #oponki #pączki #pycha #smacznego