Cześć! Polub Smacznyblog na Facebook , wielkie dziękI!


Prosta, nieszablonowa wersja karpatki. Krem przygotowany jest na bazie kaszy manny i chałwy waniliowej.

Ciasto:
125 g masła
250 ml mleka 3,2 % tł.
szczypta soli
170 g mąki pszennej typ 450
5 jajek średnich jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Kruszonka:
170 g mąki pszennej typ 450
10 g kakao (2 płaskie łyżeczki)
4 g cynamonu (płaska łyżeczka)
180 g cukru brązowego cukru
145 g masła (delikatnie miękkiego)

Krem:
360 g miękkiego masła
170 g kaszy manny
1 litr mleka 3,2% tł.
150 g cukru
250 g chałwy waniliowej

Dodatkowo:
1 słoiczek powideł węgierkowych ok. 250 g

Cały przepis: https://domowe-wypieki.com/przepisy/karpatka-z-kruszonka/

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments