Składniki na około 15 sztuk
◽️125 g masła
◽️250 ml (1 szklankę) wody
◽️szczyptę soli (2 g, 1/4 łyżeczki)
◽️1 szklanka mąki pszennej typu 550 (150 g)
◽️4 jajka (200 g)
Masło, wodę i sól wrzuć do garnka i zagotowuj.
Gdy woda z masłem i solą się zagotuje, dodaj 1 szklankę mąki pszennej i dalej zaparzamy, czyli po prostu podgrzewamy całość, mieszając, aby uniknąć przypalenia.
🔽
Najlepiej ustawić stoper na 5 minut lub jeśli masz większe doświadczenie, ciasto jest gotowe gdy odchodzi ładnie od ścianek garnka oraz stanie się wyraźnie błyszczące.
🔽
Gdy tak się stanie ogień, wyłączamy i ciasto odstawiamy na chwilę do przestudzenia. Nie musi ono wystygnąć całkowicie, wystarczy, aby nie było gorące. Jeśli jesteś w stanie dotknąć ciasto palcem, można dodawać jajka.
Gdy tak się stanie, dodajemy 4 jajka (u mnie w rozmiarze L) po 1 na raz, ucierając mikserem po każdym dodaniu. Gdy ciasto stanie się jednolite, można przestać miksować.
Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego tylką „open star” – 1M z firmy Wilton (może być też 8B lub zrezygnować z tylki i wyciskać samym przyciętym na końcu rękawem).
🔽
Ptysie wyciskamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, rogi papieru wcześniej przyklejamy odrobiną ciasta. Ptysie powinny być wielkości orzecha włoskiego lub nieco większe, wyciskając pamiętaj o zachowaniu odstępów, ptysie sporo rosną.
🔽
Gdy ptysie są gotowe, wstawiamy je do wcześniej nagrzanego piekarnika, na drugi poziom od dołu. Piekarnik nagrzewamy do 200 st.C grzałka górna i dolna, bez termoobiegu lub 180 st.C z termoobiegiem.
🔽
Ptysie pieczemy przez 30 minut lub do chwili, gdy nabiorą jasnozłotego koloru i będą wyraźnie twarde w dotyku. Aby sprawdzić ptysie, piekarnik otwieramy dopiero po 20-25 minutach pieczenia.
🔽
Gotowe ptysie od razu wyjmujemy z piekarnika i studzimy, gdyby całość nie zmieściła się na jednej blasze, wyciskamy drugą część ciasta i ponownie pieczemy.
✅ Przepis na krem budyniowy do ptysi
◽️2 jajka
◽️1/2 litra mleka (2 szklanki)
◽️2 pełne łyżki mąki pszennej dowolnego typu (60 g)
◽️2 łyżki mąki ziemniaczanej (50 g)
◽️1/3 szklanki cukru (80 g)
◽️1 – 2 łyżki ekstraktu waniliowego lub cukru wanilinowy
◽️125 g miękkiego masła
Mleko, jajka, mąkę pszenną, ziemniaczaną, cukier i ekstrakt waniliowy wrzucamy do garnka.
🔽
Całość intensywnie mieszamy, tak aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły (można użyć miksera, ale będzie chlapać).
🔽
Gdy nie będzie już grudek mąki, całość podgrzewamy na wolnym ogniu, cały czas mieszając, bo budyń łatwo się przypali.
🔽
Budyń zagotowujemy, po czym ogień wyłączamy, całość przykrywamy folią i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
🔽
Następnie do zimnego budyniu dodajemy miękkie masło i miksujemy do chwili, gdy krem utworzy jednolitą gładką masę.
Gdy krem jest gotowy przekładamy go do rękawa zakończonego u mnie tylką 1M, ostrym nożem kroimy ptysie na pół i napełniamy kremem.
🔽
Całość przykrywamy drugą częścią ptysia i posypujemy cukrem pudrem.
Gotowe ptysie wstawiamy do lodówki, aby krem dobrze zastygł.
Powodzenia!
#orchideli #dokawki☕ #smacznego #pyszne #przepisy #ptysie #karnawał #tłustyczwartek