Ekspresowe, proste i wilgotne ciasto ze świeżym szpinakiem. Szpinak niewyczuwalny, ale najdający fantastyczny kolor! 🔥 W środku lekki krem a’la straciatella i frużelina truskawkowa. Koniecznie wypróbuj ten przepis i pozostaw po sobie ślad w komentarzu. ❤️
Ciasto:
– 380 g mąki pszennej tortowej
– 3 jajka M
– 240 g cukru
– 3 łyżeczki proszku do pieczenia
– 225 g oleju rzepakowego
– 220 g świeżego szpinaku
Frużelina truskawkowa:
– 350 g świeżych truskawek
– 2 łyżki cukru
– 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej + 40 ml wody
– 1 łyżka soku z cytryny
– 10 g żelatyny w proszku + zimnej 50 g wody
Krem straciatella:
– 600 g śmietanki kremówki 36% tł.
– 500 g mascarpone
– 100 g czekolady gorzkiej
– 80 g cukru pudru
Do dekoracji:
– ok. 150 g truskawek
Czas pieczenia: ok. 45 – 50 min., funkcja góra – dół bez termoobiegu
Średnia formy: 23 cm