Cze艣膰! Polub Smacznyblog na Facebook , wielkie dzi臋kI!


Ekspresowe, proste i wilgotne ciasto ze 艣wie偶ym szpinakiem. Szpinak niewyczuwalny, ale najdaj膮cy fantastyczny kolor! 馃敟 W 艣rodku lekki krem a’la straciatella i fru偶elina truskawkowa. Koniecznie wypr贸buj ten przepis i pozostaw po sobie 艣lad w komentarzu. 鉂わ笍

Ciasto:
– 380 g m膮ki pszennej tortowej
– 3 jajka M
– 240 g cukru
– 3 艂y偶eczki proszku do pieczenia
– 225 g oleju rzepakowego
– 220 g 艣wie偶ego szpinaku

Fru偶elina truskawkowa:
– 350 g 艣wie偶ych truskawek
– 2 艂y偶ki cukru
– 1 p艂aska 艂y偶eczka m膮ki ziemniaczanej + 40 ml wody
– 1 艂y偶ka soku z cytryny
– 10 g 偶elatyny w proszku + zimnej 50 g wody

Krem straciatella:
– 600 g 艣mietanki krem贸wki 36% t艂.
– 500 g mascarpone
– 100 g czekolady gorzkiej
– 80 g cukru pudru

Do dekoracji:
– ok. 150 g truskawek

Czas pieczenia: ok. 45 – 50 min., funkcja g贸ra – d贸艂 bez termoobiegu
艢rednia formy: 23 cm

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments