Cze艣膰! Polub Smacznyblog na Facebook , wielkie dzi臋kI!


Tym razem przepis z wykorzystaniem m膮ki krupczatki kt贸ra sprawia, 偶e rogaliki s膮 niezwykle kruche. Nadzienie mo偶e by膰 dowolne np.: marmolada r贸偶ana, ulubiona konfitura lub powid艂a. Ogranicza Ci臋 jedynie wyobra藕nia. Po wypieczeniu stud藕 na kratce.

CO KUPI膯?

– 400 g m膮ki pszennej krupczatki
– 70 g cukru pudru
– szczypta soli
– 200 g sch艂odzonego mas艂a
– 2 偶贸艂tka
– 50 g kwa艣nej 艣mietany 12%

Dodatkowo:
– 1 s艂oiczek konfitury brzoskwiniowej
– cukier puder do posypania

JAK PRZYGOTOWA膯

M膮k臋 przesiej do miski razem z cukrem pudrem. Dodaj szczypt臋 soli i pokrojone na mniejsze kawa艂ki mas艂o. Mieszaj p艂askim mieszad艂em miksera do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dodaj 偶贸艂tka, 艣mietan臋 i zmiksuj do po艂膮czenia. Ciasto mo偶esz r贸wnie偶 wyrobi膰 r臋cznie. Najpierw rozetrzyj sk艂adniki na piasek. Nast臋pnie dodaj mas艂o, 艣mietan臋 i zagnie膰 d艂o艅mi jednolite ciasto. Gotowe podziel na dwie cz臋艣ci, sp艂aszcz, zawi艅 w foli臋 spo偶ywcz膮 i wstaw do lod贸wki na 30 minut. Pierwsz膮 cz臋艣膰 ciasta rozwa艂kuj na grubo艣膰 ok. 3 mm. Przy艂贸偶 talerz o 艣rednicy ok. 20 鈥 21 cm i wykr贸j okr膮g. Podziel go na 膰wiartki, a nast臋pnie ka偶d膮 膰wiartk臋 na po艂ow臋. Na ka偶d膮 porcj臋 ciasta nak艂adaj porcj臋 konfitury i zawijaj rogalki. Post臋puj tak samo z pozosta艂膮 cz臋艣ci膮 ciasta. Gotowe uk艂adaj na blaszce wy艂o偶onej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180掳C z funkcj膮 grzania g贸ra 鈥 d贸艂 bez termoobiegu ok. 15 minut na rumiany kolor. Stud藕 na kratce. Przed podaniem opr贸sz cukrem pudrem.

Kruche rogaliki

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments