Tym razem przepis z wykorzystaniem mąki krupczatki która sprawia, że rogaliki są niezwykle kruche. Nadzienie może być dowolne np.: marmolada różana, ulubiona konfitura lub powidła. Ogranicza Cię jedynie wyobraźnia. Po wypieczeniu studź na kratce.
CO KUPIĆ?
– 400 g mąki pszennej krupczatki
– 70 g cukru pudru
– szczypta soli
– 200 g schłodzonego masła
– 2 żółtka
– 50 g kwaśnej śmietany 12%
Dodatkowo:
– 1 słoiczek konfitury brzoskwiniowej
– cukier puder do posypania
JAK PRZYGOTOWAĆ
Mąkę przesiej do miski razem z cukrem pudrem. Dodaj szczyptę soli i pokrojone na mniejsze kawałki masło. Mieszaj płaskim mieszadłem miksera do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dodaj żółtka, śmietanę i zmiksuj do połączenia. Ciasto możesz również wyrobić ręcznie. Najpierw rozetrzyj składniki na piasek. Następnie dodaj masło, śmietanę i zagnieć dłońmi jednolite ciasto. Gotowe podziel na dwie części, spłaszcz, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut. Pierwszą część ciasta rozwałkuj na grubość ok. 3 mm. Przyłóż talerz o średnicy ok. 20 – 21 cm i wykrój okrąg. Podziel go na ćwiartki, a następnie każdą ćwiartkę na połowę. Na każdą porcję ciasta nakładaj porcję konfitury i zawijaj rogalki. Postępuj tak samo z pozostałą częścią ciasta. Gotowe układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C z funkcją grzania góra – dół bez termoobiegu ok. 15 minut na rumiany kolor. Studź na kratce. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.