Ciao.Witaj w kuchni włoskiej.🙂🙂🙂
▶️SUBSKRYBUJ⤵️
https://www.youtube.com/channel/UC36QiqZCWUC490i7BSENnLw
💕💕💕DZIEKI ZA SUBA
🙂
Calzone ripieno czyli nadziewany pieróg uwielbiany przez Włochów i nie tylko, ja i mój mąż Italiano chętnie jemy taki nadziewany szynką, pieczarkami i mozzarellą.
Za każdym razem jak robię pizzę czy calzone przypominają mi się czasy kiedy to pracowałam jako kelnerka w słynnej rzymskiej restauracji Arancio D’Oro na Via Monte d’Oro 17 ,gdzie pizzaiolo Cris robił buonissime pizze i calzoni.
Restauracja jest do dziś prowadzi ją syn Luigi Cialfi nieżyjącego już właściciela(Settimia).
Kto zawita do Rzymu to może wpaść tam na dobry obiad czy pizzę
Z całym sercem polecam bo tam pracowałam kilka dobrych lat.
✔✔✔
Jesteś na kanale kuchni włoskiej „Mangiare u Ewki”
Mangiare -jeść
📽📽📽FILMIKI UKAZUJĄ SIĘ 3 RAZY W TYGODNIU
Zaznacz Dzwonek🔔będziesz na bieżąco z przepisami.
—–⤵️⤵️⤵️
Składniki na dwa calzone:
Ciasto na pizzę z 1/2kg mąki poznańskiej,
filmik na mojej stronie jak robimy ciasto na pizze domową.
(1/2 mąki
300ml letniej wody
26 gr drożdży świeżych
1 łyżeczka soli
1 łyżka oleju z oliwek lub innego)
⤵️⤵️⤵️
NADZIENIE:
150 gr szynki-baleron
2 mozzarelle
150 gr pieczarek
olej
✔Piekarnik uprzednio nagrzany
do 220°C i pieczemy przez 18-20minut.
✔📣KAŻDY PIEKARNIK INACZEJ PIECZE.
PROSZĘ SPRAWDZAĆ PIEKARNIK.
Blaszkę absolutnie nie smarowałam niczym, calzone nie przywarło do blachy.
———————-
✔Warto zobaczyć playlistę
———————-
✔Czekam na twój komentarz🖨 napisz jak ci wyszła calzone.
UDOSTĘPNIJ NA FC.
💕💕💕
DZIĘKUJĘ.
BUON APPETITO😋😋😋