Cześć! Polub Smacznyblog na Facebook , wielkie dziękI!


🌟 Interaktywny pakiet książek Orchideli z filmami 📚 🎥 sprawdź tutaj 👉🏻 sklep.orchideli.com

✅ Ciasto do rolady makowej
🔸 na 3 rolady 30 cm
◽️ 3 pełne szklanki mąki pszennej typ 500-550 (500 g)
◽️ 3/4 szklanki ciepłego mleka (180 ml)
◽️ 40 g świeżych drożdży (lub 2 opakowania suszonych)
◽️ 1/3 szklanki cukru (70 g)
◽️ 6 żółtek (białka znajdą się w masie makowej)
◽️ cukier wanilinowy duży (32 g)
◽️ 1/2 łyżeczki soli (3 g)
◽️ 150 g masła (rozpuszczonego i wystudzonego)

1. Mąkę przesiej do dużej miski. Następnie około 4 łyżek przełóż do oddzielnej miseczki i dodajemy do nich mleko, drożdże i łyżkę cukru.
2. Tak przygotowany rozczyn wymieszaj, aż zrobi się gładki i jednolity. Następnie odstaw go do wyrośnięcia na 10-15 minut.
3. Jeśli używasz suchych drożdży, dodaj je do mąki razem z wszystkimi składnikami i zagnieć bez robienia rozczynu.
4. Następnie do mąki dodaj cukier, sól, cukier wanilinowy (lub wanilinowy), żółtka oraz wyrośnięty rozczyn i całość zagnieć lub wyrabiaj w mikserze planetarnym.
5. Gdy składniki się połączą, dodaj rozpuszczone masło i całość zagniataj ręcznie lub wyrabiaj mikserem planetarnym przez 10-15 minut.
6. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny lub do chwili, gdy podwoi swoją objętość.
7. Następnie przełóż je na stolnicę i podziel na 3 części. Każdą z części rozwałkuj w prostokąt 30 cm x 40 cm, po czym nałóż masę makową, pozostawiając 1 cm z każdej strony.
8. Gotową roladę zwiń wzdłuż dłuższego boku. Następnie mocno ściśnij końce rolady, aby się dobrze skleiły. Sklejone końce podwiń pod spód ciasta.
9. Gdy rolady są gotowe, każdą przenieś na posmarowany olejem arkusz papieru do pieczenia i papier zawiń tak, aby pozostało ok. 1-2 cm luzu między ciastem a papierem. Koniec papieru do pieczenia powinien znaleźć się pod spodem rolady, aby papier nie odwinął się w trakcie pieczenia.
10. Tak przygotowane makowce ułóż na blasze z piekarnika i odstaw na czas nagrzewania piekarnika.
11. Rolady makowe wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C grzałka górna i dolna bez termoobiegu lub 165 st. C z termoobiegiem i piecz ok. 40 minut na drugim poziomie od dołu.
12. Gdy rolady się upieką, od razu wyjmij je z piekarnika i odstaw do wystudzenia (z ciepłego ciasta lukier spłynie).

✅ MAK
◽️ 500 g suchego maku (3 pełne szklanki)
◽️ 1 szklanka cukru (200 g)
◽️ 100 g rodzynek (wcześniej namoczonych)
◽️ 50 g posiekanych orzechów włoskich
◽️ 1 łyżka miodu
◽️ 1 łyżka miękkiego masła
◽️ 6 białek

1. Suchy mak wypłucz kilkakrotnie w zimnej wodzie. Następnie wsyp go do miski i zalej wrzącą wodą, tak aby woda w całości przykryła mak.
2. Następnie mak odstaw na minimum godzinę (można dłużej), po czym przełóż na sito, aby dokładnie odsączyć wodę.
3. Rodzynki zalej gorącą wodą, po czym odstaw na 1-2 godziny, zanim je odsączysz.
4. Gdy mak już osiąknie, zmiel go dwukrotnie w maszynce do mięsa.
5. Do tej zrobienia masy makowej możesz użyć również maku suchego mielonego. Taki mak zalewasz 500 ml gorącej wody lub mleka i pozostawiasz, aby cały płyn się wchłonął. Maku mielonego nie trzeba ponownie mielić.
6. Następnie zmielony mak przełóż do dużej miski, dodaj odsączone rodzynki, orzechy, cukier, szczyptę soli, łyżkę miodu i miękkie masło.
7. Całość wymieszaj, najlepiej dużą łyżką lub czystą dłonią.
8. W kolejnym kroku ubij na sztywno 6 białek, które pozostały po żółtkach dodanych do ciasta.
9. Gdy białka są ubite, dodaj je do masy makowej i lekko wymieszaj.
10. Gotową masę makową podziel na 3 części i równo rozsmarowuj na rozwałkowanym cieście.

✅ Lukier
◽️ 1 szklanka cukru pudru (120 g)
◽️ 3-4 łyżki przegotowanej wody (lub więcej jeśli potrzeba)

1. Cukier puder i wodę wymieszaj razem do momentu uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji.
2. Następnie od razu lukrem polej rolady i jeśli masz w planach, od razu udekoruj ciasta (lukier szybko zastyga).

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments