W Polsce tradycyjnie przygotowujemy z wyprzedzeniem piernik staropolski, w Anglii, w październiku piecze się Christmas fruit cake. Ciasto pełne suszonych owoców i bakalii, mocno nasączone Brandy. Dzisiaj mój mąż pokaże Wam jak on przygotowuje je co roku.

Lista składników oraz przepis w formie pisemnej:

Angielskie ciasto bożonarodzeniowe || Christmas fruit cake.

Jeśli przepis Ci się podobał i masz ochotę wesprzeć mnie w mojej pracy, możesz zafundować mi kawę 😉 Z gory dziękuję. Link do strony: https://www.buymeacoffee.com/PaniM

SUBSKRYBUJ JESLI JESTES NOWYM WIDZEM ABY BYC NA BIEZACO. NACISNIJ NA DZWONEK ABY DOSTAWAC POWIADOMIENIA O NOWYCH FILMACH.
BEDZIE MI TEZ MILO JESLI DOLACZYSZ DO MNIE NA :
📲 CDA: https://www.cda.pl/PaniM/vfilm
📲 WORDPRESS.COM : https://panim-kuchniasmakowita.com/
📲 Facebook: https://www.facebook.com/PaniM38
📲 Instagram: https://www.instagram.com/panim03
📲 Twitter: https://twitter.com/monikafairbair1
💻 Współpraca i kontakt: monika_8@hotmail.com
Dziękuję za łapki w górę, udostępnianie, komentarze pod filmem oraz subskrybowanie.
Pomagacie mi w ten sposób rozwijać kanał. Wszystkie komentarze
czytam, ale niestety z braku czasu nie jestem w stanie na wszystkie odpisać. Pozdrawiam
Składniki:
Skorka i sok z jednej pomarańczy i cytryny
1 kg mieszanki suszonych owoców
w skład mieszanki wchodzą rodzynki, sułtanki, kandyzowana skórka z cytrusów, suszone porzeczki
150 ml brandy
200 g brązowego cukru
250 g miękkiego masła
175 g maki pszennej
100 g mielonych migdałów
100 g migdałów w płatkach
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1/4 łyżeczki zmielonych goździków
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
4 jajka
Brandy do nasączania ciasta
Do przyozdobienia ciasta: gotowy marcepan i masa cukrowa

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments