Cześć! Polub Smacznyblog na Facebook , wielkie dziękI!


💜Ten przepis znajdziesz w mojej książce NA SŁODKO!💜
📚 KUP PAKIET książek na sklep.orchideli.com

✅ Przepis na babkę pomarańczową
🔸 na foremkę do babki 22 cm x 10 cm (wys.)

◽ 4 jajka
◽ 2/3 szklanki cukru (150 g)
◽ otarta skórka z 1 pomarańczy
◽ 1/4 – 1/3 szklanki wyciśniętego soku z pomarańczy (60 – 80 ml)
◽ 5 łyżek majonezu (125 g)
◽ 2/3 szklanki mąki typ 450-550 (120 g)
◽ 2 łyżki mąki ziemniaczanej (60 g)
◽ 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (7 g)

✅ Przygotowanie
Piekarnik nagrzej do 175 st. C grzałka górna i dolna, bez termoobiegu lub 160 st. C z termoobiegiem. Foremkę do babki dokładnie wysmaruj masłem i wysyp mąką.
🔽
Następnie do misy miksera wrzuć jajka i cukier. Całość ubijaj przez 10 minut na najwyższych obrotach miksera.
🔽
Gdy piana podwoi objętość, dodaj sok z pomarańczy i otartą skórkę z pomarańczy oraz majonez. Zmiksuj krótko.
🔽
Następnie dosyp mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Całość wymieszaj mikserem tylko do połączenia składników.
🔽
Gdy ciasto będzie gotowe, przelej je do przygotowanej foremki i od razu wstaw do nagrzanego piekarnika, na drugi poziom od dołu.
🔽
Babkę piecz przez 45 – 50 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu od razu wyjmij z piekarnika i zostaw na blacie na 10-15 minut, aby ostygła.

✅ Przepis na lukier do babki
🔸 porcja wystarczy na polukrowanie 2-3 babek

◽ 1 łyżeczka żelatyny (5 g) + 3 łyżki zimnej wody (50 ml/g)
◽ 1 szklanka cukru (200 g) + 4 łyżki zimnej wody (60 ml/g)

✅ Przygotowanie
Żelatynę namocz w 3 łyżkach zimnej wody i odstaw na 10 minut.
🔽
Cukier wsyp do garnka, dodaj 4 łyżki wody i całość podgrzej, mieszając do chwili gdy cukier się rozpuści. Gdy tak się stanie, wyłącz ogień i dodaj namoczoną wcześniej żelatynę, mieszając do chwili gdy żelatyna się rozpuści.
🔽
Następnie ubijaj całość mikserem przez 2-3 minuty, aby lukier nabrał bielutkiego koloru. Gdy tak się stanie mikser odstaw na bok i sprawdź konsystencję. Jeśli lukier jest zbyt płynny, odczekaj kilka chwil, mieszając go. Gdy nabierze właściwej konsystencji polej babkę

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments