Cześć! Polub Smacznyblog na Facebook , wielkie dziękI!


💜Więcej przepisów znajdziesz w moich książkach💜
📚 KUP PAKIET na sklep.orchideli.com

✅ Dżem malinowy z przepisu na ciasteczka serduszka – orchideli.com

✅ Przepis na ciasteczka nadziewane
🔸 Składniki na 9 dużych ciastek
◽ 110 g miękkiego masła
◽ 110 g brązowego cukru (1/2 szklanki)
◽ aromat lub ekstrakt waniliowy
◽ 1 jajko L
◽ 200 g mąki typ 450-550 (1 i 1/4 szklanki)
◽ szczypta soli (2 g)
◽ 1 łyżeczka proszku do pieczenia (5 g)
✅ Przygotowanie
Miękkie masło, cukier, aromat, jajko i mąkę oraz sól i proszek wrzuć do misy miksera.
🔽
Całość wymieszaj mieszadłem typu K na niskich obrotach do chwili, gdy składniki się połączą.
Następnie ciasto owiń folią i schłódź w lodówce przez 20-30 minut.
🔽
Jeżeli przygotowujesz ciasto ręcznie, miękkie masło, aromat i cukier utrzyj razem przez 5 minut. Następnie dodaj jajko i ucieraj kolejne 2-3 minuty. Na koniec dosyp mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia. Całość wymieszaj, już bez miksera. Gotowe ciasto schłódź 20-30 minut w lodówce.
🔽
Piekarnik nagrzej do 185 st. C grzałka górna i dolna bez termoobiegu lub 165 st. C z termoobiegiem.
🔽
Następnie schłodzone ciasto podziel na 9 – 10 części. Każdą z części rozpłaszcz dłońmi. Na środku ułóż zamrożony kawałek dżemu i zwiń kulkę, tak aby cały dżem był w środku.
Gotowe ciastka układaj na wyłożonej papierem blasze z piekarnika.
🔽
Następnie wstaw do nagrzanego piekarnika na drugi poziom od dołu i piecz przez 20 minut lub do jasnozłotego koloru.
Po upieczeniu od razu wyjmij je z piekarnika i chwilę wystudź, zanim zdejmiesz je z blachy. Wierzch możesz posypać cukrem pudrem.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments