Cześć! Polub Smacznyblog na Facebook , wielkie dziękI!


PRZEPIS na pierniczki mięciutkie od razu

Składniki (na 30-40 średnich sztuk):

  • 100 g miodu prawdziwego lub sztucznego
  • 100 g masła
  • łyżka kakao (10 g)
  • przyprawa do piernika (20 g)
  • 2 szklanki mąki pszennej typ 500-550 (300 g)
  • 3/4 szklanki mąki żytniej typ 720 (100 g)
  • 1 szklanka cukru pudru (120 g)
  • 2 duże jajka (L)
  • 1 płaska łyżeczka sody (4 g)

Wykonanie:

  1. W pierwszym kroku należy przygotować roztopioną mieszankę. W garnku połącz miód, masło, kakao oraz przyprawę do piernika. Całość rozpuść na małym ogniu, mieszając, aby składniki się połączyły, ale nie gotuj. Po rozpuszczeniu, odstaw na bok do przestudzenia.

  2. W międzyczasie, na stolnicy wymieszaj mąkę pszenną oraz żytnią z cukrem pudrem i sodą. Jeśli wolisz, ciasto możesz przygotować w mikserze planetarnym.

  3. W mące zrób dołek, do którego wylejesz przestudzony miód z masłem oraz dodasz jajka. Całość mieszaj łyżką, delikatnie integrując składniki. Następnie zagnieć szybko ciasto, które powinno być miękkie, luźne i plastyczne.

  4. Gdy ciasto jest jednolite, posyp stolnicę mąką i rozwałkuj je na grubość około 4-5 mm.

  5. Z przygotowanego ciasta wycinaj pierniczki w różnych kształtach. Warto wybierać proste formy, takie jak gwiazdki, choinki czy serca, ponieważ ciasto w trakcie pieczenia sporo urośnie.

  6. Ułóż pierniczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętając o zachowaniu odstępów między nimi.

  7. Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C (grzałka górna i dolna, bez termoobiegu) lub 165°C z termoobiegiem. Wstaw blachę z pierniczkami i piecz przez około 8-12 minut. Warto obserwować wypieki, ponieważ czas pieczenia może się różnić w zależności od grubości pierniczków oraz typu piekarnika.

  8. Po upieczeniu, jeśli pierniczki okażą się twarde, nie martw się! Wystarczy, że włożysz je do kartonowego pudełka i zamkniesz. Po kilku dniach na balkonie pierniczki powinny znacznie zmięknąć.

Te mięciutkie pierniczki zawsze się udają i z pewnością umilą świąteczny czas! Smacznego!

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments