PRZEPIS na pierniczki mięciutkie od razu
Składniki (na 30-40 średnich sztuk):
- 100 g miodu prawdziwego lub sztucznego
- 100 g masła
- łyżka kakao (10 g)
- przyprawa do piernika (20 g)
- 2 szklanki mąki pszennej typ 500-550 (300 g)
- 3/4 szklanki mąki żytniej typ 720 (100 g)
- 1 szklanka cukru pudru (120 g)
- 2 duże jajka (L)
- 1 płaska łyżeczka sody (4 g)
Wykonanie:
-
W pierwszym kroku należy przygotować roztopioną mieszankę. W garnku połącz miód, masło, kakao oraz przyprawę do piernika. Całość rozpuść na małym ogniu, mieszając, aby składniki się połączyły, ale nie gotuj. Po rozpuszczeniu, odstaw na bok do przestudzenia.
-
W międzyczasie, na stolnicy wymieszaj mąkę pszenną oraz żytnią z cukrem pudrem i sodą. Jeśli wolisz, ciasto możesz przygotować w mikserze planetarnym.
-
W mące zrób dołek, do którego wylejesz przestudzony miód z masłem oraz dodasz jajka. Całość mieszaj łyżką, delikatnie integrując składniki. Następnie zagnieć szybko ciasto, które powinno być miękkie, luźne i plastyczne.
-
Gdy ciasto jest jednolite, posyp stolnicę mąką i rozwałkuj je na grubość około 4-5 mm.
-
Z przygotowanego ciasta wycinaj pierniczki w różnych kształtach. Warto wybierać proste formy, takie jak gwiazdki, choinki czy serca, ponieważ ciasto w trakcie pieczenia sporo urośnie.
-
Ułóż pierniczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętając o zachowaniu odstępów między nimi.
-
Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C (grzałka górna i dolna, bez termoobiegu) lub 165°C z termoobiegiem. Wstaw blachę z pierniczkami i piecz przez około 8-12 minut. Warto obserwować wypieki, ponieważ czas pieczenia może się różnić w zależności od grubości pierniczków oraz typu piekarnika.
- Po upieczeniu, jeśli pierniczki okażą się twarde, nie martw się! Wystarczy, że włożysz je do kartonowego pudełka i zamkniesz. Po kilku dniach na balkonie pierniczki powinny znacznie zmięknąć.
Te mięciutkie pierniczki zawsze się udają i z pewnością umilą świąteczny czas! Smacznego!