✅ MIODOWNIK Z MUSEM JABŁKOWYM
na blachę 20 × 30 cm
◽ 3 szklanki mąki pszennej typ 450-550 (450 g)
◽ 2 łyżeczki sody (10 g)
◽ 120 g masła
◽ 1/2 szklanki cukru (100 g)
◽ 2 jajka
◽ 3 łyżki miodu (75 g)
Składniki do ciasta mogą mieć temperaturę pokojową. Masło do ciasta wyjmij z lodówki i pokrój 15-20 minut przed robieniem ciasta.
🔽
Przygotowaną blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzej do 180 st. C grzałka góra-dół bez termoobiegu lub 165 st. C z termoobiegiem.
🔽
Do misy miksera wrzuć przesianą mąkę, dodaj sodę i posiekane drobno masło.
🔽
Następnie dodaj cukier, jajka i miód. Całość wymieszaj na niskich obrotach do momentu aż powstanie gładkie ciasto.
🔽
Ciasto możesz również przygotować na stolnicy: przesianą mąkę wymieszaj z sodą, dodaj masło i całość z grubsza posiekaj. Następnie zrób zagłębienie w środku i dodaj cukier, jajka i miód. Składniki posiekaj razem, aby się nieco połączyły. Następnie sprawnie zagnieć ciasto. Nie przedłużaj zagniatania dłużej, niż to jest konieczne.
🔽
Gotowe ciasto podziel na pół. Jedną część rozwałkuj tak, aby pokryła dno przygotowanej blachy. Aby ułatwić sobie przenoszenie do blachy, możesz to zrobić od razu na papierze do pieczenia, którym wyłożona jest blacha. Rozwałkowane ciasto ułóż w blasze i od razu wstaw do nagrzanego piekarnia.
🔽
Blat miodownika piecz na drugim poziomie od dołu przez 15-20 minut lub dłużej (w zależności od piekarnika). Ciasto jest gotowe, gdy nabierze złotomiodowego koloru.
🔽
Upieczony blat od razu wyjmij z piekarnika i zostaw do wystudzenia. Następnie w identyczny sposób upiecz drugą część ciasta.
✅ NASĄCZENIE
◽ 1,5 szklanka herbaty (350 ml)
◽ 2-3 łyżki miodu (do smaku)
◽ sok z cytryny (do smaku)
Herbatę, miód i sok z cytryny wymieszaj razem. Poncz powinien mieć lekko kwaskowaty posmak.
Gotowe nasączenie odstaw do całkowitego wystudzenia.
✅ MUS Z JABŁEK
◽ ok. 1 litra prażonych jabłek (900 g)
◽ 2 czerwone galaretki
Jabłka przełóż do garnka i zagotuj. Gdy jabłka się zagotują, wyłącz ogień i wsyp do jabłek dwie galaretki.
🔽
Następnie całość mieszaj do momentu, aż galaretka całkowicie rozpuści się w jabłkach.
Gotowy mus odstaw do wystudzenia. Jabłka w momencie wylewania na ciasto powinny zacząć lekko tężeć.
🔽
Zamiast gotowego musu możesz użyć również świeżych jabłek. W tym celu ok. 1,5 kg dowolnych jabłek obierz i pokrój w drobną kostkę. Następnie przełóż do garnka, zalej ok. 1/2 szklanki wody, dodaj 2-3 łyżki cukru (do smaku) i sok z 1/2 cytryny. Całość duś aż jabłka się rozejdą, dolewając wody w razie potrzeby.
🔽
Następnie odmierz 1 litr gorących jabłek (4 szklanki) i rozpuść w nich galaretki.
✅ KREM
◽ 3 szklanki mleka (750 ml)
◽ 2 budynie śmietankowe bez cukru (2 × 40 g)
◽ 6 łyżek cukru (ok. 80 g)
◽ 200 g miękkiego masła
Dwie szklanki mleka i cukier zagotuj razem. W pozostałym mleku dokładnie rozmieszaj oba budynie.
🔽
Gdy mleko w garnku się zagotuje, zamieszaj rozmieszane budynie jeszcze raz dokładnie, następnie wlej je do gotującego się mleka i całość mieszając, zagotuj.
🔽
Zagotowany budyń przykryj szczelnie folią i odstaw w chłodne miejsce do wystudzenia.
Gdy budyń wystygnie, miękkie masło utrzyj na puch.
🔽
Następnie po łyżce dodawaj wystudzony budyń, cały czas ucierając. Miksuj całość aż powstanie gładki, jednolity krem.
🔽
Następnie blat miodowy nasącz połową zimnej herbaty, wyłóż połowę kremu, wyrównaj i wylej tężejący mus jabłkowy. Całość wstaw do lodówki na 20-30 minut. Warstwa jabłek w tym czasie powinna stężeć na tyle, aby dało się rozsmarować na nich krem.
🔽
Gdy tak stanie, wyłóż na jabłka cały pozostały krem, wyrównaj i przykryj drugim blatem ciasta.
Wierzch ciasta nasącz pozostałą herbatą i ciasto wstaw do lodówki na czas przygotowania kajmaku.
✅ KAJMAK
◽ 1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego (530 g)
◽ płatki migdałów lub orzechy
Puszkę mleka wstaw do garnka, zalej wodą, tak aby w całości przykryła ona puszkę. Następnie gotuj na małym ogniu przez 2 godziny, uzupełniając wodę w razie potrzeby.
🔽
Gdy masa kajmakowa jest gotowa, ostrożnie wyjmij puszkę z wody i zostaw na 15 minut, aby przestygła. Otwierając puszkę, uważaj, ponieważ masa w środku będzie wciąż gorąca.
🔽
Gorącą masę kajmakową rozsmaruj na wierzchu ciasta. Całość posyp płatkami migdałów lub posiekanymi orzechami.