💜Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz w moich książkach💜
💥Teraz w zestawie TANIEJ💥 KUP na sklep.orchideli.com 📚
✅ PRZEPIS na 36 sztuk
🔶 Rozczyn
◽ 1/2 szklanki ciepłej wody (125 ml)
◽ 25 g drożdży świeżych (lub 1 opakowanie- 7 g drożdży suszonych)
◽ 1 łyżeczka cukru
◽ 2 pełne łyżki mąki pszennej (pomijamy w przypadku drożdży suszonych)
🔶 Ciasto właściwe
◽ 4 i 1/2 – 5 szklanek mąki pszennej typ 450-550 (ok. 650 – 700 g)
◽ 1/3 szklanki cukru (60 g)
◽ 1 łyżeczka soli (5 g)
◽ cały rozczyn
◽ duże jajko
◽ 1 i 1/4 szklanki ciepłego mleka (ok. 300 ml)
◽ 3/4 kostki rozpuszczonego masła (150 g)
✅ Przygotowanie
Mąkę, cukier i sól wsyp do dużej miski.
🔽
Dodaj rozczyn, jajko, ciepłe mleko i masło.
🔽
Całość wyrabiaj przez 15 minut, możesz za pomocą miksera.
🔽
Po 5-10 minutach sprawdź konsystencję ciasta, dotykając go suchym palcem. Jeśli ciasto mocno klei się do palca, dodaj nieco mąki.
Ciasto powinno mieć luźną konsystencję, jeśli wyszło ci gęste, dolej odrobinę ciepłego mleka.
🔽
Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
🔽
Po tym czasie wyjmij ciasto na stolnicę, leciutko zagnieć i podziel na trzy części.
🔽
Z każdej części rozwałkuj koło o średnicy 26 cm.
Wierzch każdego koła posmaruj cienko rozpuszczonym masłem.
🔽
Następnie każde koło podziel na 12 części.
🔽
Każdy z powstałych trójkątów odwróć tak, aby warstwa posmarowana masłem dotykała stolnicy. Na środku układaj nadzienie (można zrobić bez) i zawijaj rogalik.
🔽
Gotowe rogaliki układaj obok siebie na wyłożonej papierem blaszce, przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia na kolejną godzinę.
🔽
Około 10 minut przed końcem wyrastania zacznij nagrzewać piekarnik – 180 st.C, grzałka górna i dolna, bez termoobiegu lub 165 st. C z termoobiegiem.
🔽
Gdy piekarnik jest nagrzany, zdejmij folię z rogalików i wstaw je do piekarnika, na drugi poziom od dołu. Rogaliki piecz 15-20 minut.
🔽
Po upieczeniu od razu wyjmij rogaliki z piekarnika i zostaw do wystudzenia.