✅ Puszyste oponki z piekarnika (ok. 16 sztuk)
* 3 pełne szklanki mąki pszennej typ 450 (500 g)
* 3 żółtka
* 30 g drożdży świeżych (lub 1 opakowanie suszonych – 7 g)
* 50 g cukru (3 pełne łyżki)
* 300 ml mleka (1 i 1/4 szklanki)
* 1/2 łyżeczki soli (3 g)
* 100 g rozpuszczonego masła
dodatkowo
* słoiczek dowolnego dżemu, nutelli, powideł
✅ SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Z podanych składników odlewamy 1/4 szklanki ciepłego mleka, dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru i 2 łyżki mąki i całość mieszamy. Następnie odstawiamy na 10-15 minut do wyrośnięcia. Jeśli używasz drożdży suszonych, dodaj je bezpośrednio do mąki razem z resztą składników.
⬇️
Następnie do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy pozostały cukier, wyrośnięty rozczyn, żółtka, resztę ciepłego mleka i sól. Zagniatamy z grubsza. Gdy składniki się połączą, dolewamy jeszcze masło i całość wyrabiamy przez 10-15 minut (można mikserem).
⬇️
Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny lub do chwili, gdy ciasto podwoi swoją objętość.
⬇️
Gdy tak się stanie, ciasto wyjmujemy na omączoną stolnicę, zagniatamy krótko, po czym rozwałkowujemy na grubość 1,5 cm. Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy okrągłe bułeczki i układamy je na wyłożonej papierem blaszce.
⬇️
Bułeczki odstawiamy do ponownego wyrastania na 30 minut. Następnie dnem małego kieliszka robimy w środku każdej bułeczki zagłębienie i układamy w nim łyżeczkę dżemu.
⬇️
Gdy wszystkie bułeczki są gotowe, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st. C (grzałka górna i dolna, bez termoobiegu) lub 170 st. C z termoobiegiem, na drugi poziom od dołu i pieczemy przez 20-25 minut.
⬇️
Następnie od razu wyjmujemy je z piekarnika, przykrywamy ściereczką na 5 minut, po czym wierzch posypujemy cukrem pudrem.