#shorts #współpraca
Panierka:
– 1 gałązka rozmarynu,
– 1 łyżka lubczyku,
– 10 g startego parmezanu,
– 1 sucha bułka.
Kotlet:
– 150 g piersi z indyka,
– pieprz,
– sól,
– mąka do panierowania,
– jajko z solą oraz odrobiną mleka do panierowania,
– ziołowa panierka do panierowania,
– olej rzepakowy do smażenia,
– kolorowa surówka z czerwonej kapusty jako dodatek.
Przygotowanie:
Do blendera przełóż rozmaryn, bułkę, lubczyk oraz starty parmezan i zmiel całość na sypką, drobną panierkę. Z piersi indyka wykrój plaster o grubości 1,5 cm, natnij go a następnie połóż na desce, przykryj folią spożywczą i delikatnie rozbij płaską stroną tłuczka do mięsa. Tak rozbity kolet oprósz solą oraz pieprzem z obu stron i przejdź do panierowania. Indyka obtocz dokładnie w mące, przełóż do roztrzepanego jajka z mlekiem oraz solą a następnie panieruj go w ziołowej bułce dokładnie go dociskając. Tak przygotowany kotlet smaż na dużej ilości rozgrzanego tłuszczu przez 2-3 minuty z każdej strony lub aż nabierze pięknej złocistej barwy. Podawaj wraz z surówką z czerwonej kapusty, smacznego!