💜Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz w moich książkach💜
💥Teraz w zestawie TANIEJ💥 KUP na sklep.orchideli.com 📚
✅ Przepis na naleśniki
🔶 na ok. 5 sztuk
◽ 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej typ 450-550 (250 g)
◽ 1 i 1/4 szklanki mleka (300 ml)
◽ 15 g świeżych drożdży
◽ 2 jajka L
◽ 2 łyżeczki cukru (10 g)
◽ szczypta soli
◽ olej do smażenia (u mnie rzepakowy)
✅ Wykonanie
◽ Składniki na naleśniki powinny być ciepłe (mleko) lub mieć temperaturę pokojową (jajka, mąka, drożdże).
◽ Do połowy ciepłego mleka wkrusz drożdże. Zamiennie możesz użyć 1/2 opakowania drożdży suszonych.
◽ Następnie dodaj 2 łyżeczki cukru, całość wymieszaj i odstaw na czas przygotowania pozostałych składników.
◽ W kolejnym kroku białka dokładnie oddziel od żółtek, ubij na sztywno i odstaw na chwilę na blat.
◽ Następnie drożdże z mlekiem i żółtka wymieszaj razem. Na zmianę dolej pozostałe mleko i dodawaj mąkę, mieszając, aż nie będzie grudek.
◽ Dodaj szczyptę soli, wymieszaj. Na koniec dodaj ubite białka i całość wymieszaj delikatnie szpatułką.
◽ Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut.
◽ Po tym czasie dobrze rozgrzaną patelnię posmaruj cienko tłuszczem i wylej ciasto, rozsmarowując je po całej patelni. Uwaga: ciasto jest dosyć gęste.
◽ Naleśnika smaż na wolnym ogniu na złoty kolor z obu stron.