Cze艣膰! Polub Smacznyblog na Facebook , wielkie dzi臋kI!


Poznajcie przepis na genialny piernik. Nasze pra… praprababcie, kt贸re wymy艣li艂y ten przepis by艂y genialne馃

鉁 Przepis na piernik staropolski

Samo przygotowanie tego piernika jest banalnie proste, ale trzeba go zacz膮膰 robi膰 na oko艂o miesi膮c przed 艣wi臋tami. Warto, bo w ten spos贸b unikniesz przed艣wi膮tecznej gor膮czki.

馃敻 Sk艂adniki na 3 blaty 30 脳 40 cm

鈻 500 g miodu prawdziwego
鈻 1,5 szklanki cukru (300 g)
鈻 250 g mas艂a
鈻 1 kg m膮ki pszennej typ 550
鈻 3 jajka
鈻 3 艂y偶eczki sody oczyszczonej
鈻 125 ml mleka
鈻 p贸艂 艂y偶eczki soli (3 g)
鈻 2 przyprawy do piernika (2 脳 20 g)

dodatkowo

鈻 2 s艂oiczki powide艂 艣liwkowych lub/i marcepan
鈻 orzechy (do posypania)

馃敻Spos贸b wykonania:

Do garnka dodaj mi贸d, cukier i pokrojone na kawa艂ki mas艂o.
Podgrzewaj powoli, a偶 ca艂o艣膰 si臋 rozpu艣ci i zagotuje. Nast臋pnie wy艂膮cz ogie艅 i mieszaj, a偶 cukier si臋 rozpu艣ci. Ca艂o艣膰 wystud藕.

馃斀

Sod臋 dodaj do ciep艂ego (letniego) mleka i dok艂adnie wymieszaj.
M膮k臋 wrzu膰 do du偶ej misy miksera (najlepiej 4-5 litr贸w) lub do du偶ej miski, dodaj przyprawy do piernika, s贸l, jajka i sod臋 rozpuszczon膮 w mleku oraz wystudzony mi贸d z cukrem i mas艂em.

馃斀

Ca艂o艣膰 bardzo dok艂adnie wymieszaj.
Gdy ciasto jest gotowe, prze艂贸偶 je do kamionkowej lub szklanej misy. Mo偶esz r贸wnie偶 u偶y膰 emaliowanego garnka.

馃斀

Przykryj 艣ciereczk膮 i odstaw w zimne miejsce na 4-6 tygodni (u mnie ciasto le偶akuje w lod贸wce).
Oko艂o tygodnia przed 艣wi臋tami wyjmij ciasto z lod贸wki i podziel na 3 r贸wne cz臋艣ci.

馃斀

Ka偶d膮 cz臋艣膰 rozwa艂kuj mniej wi臋cej na wymiar 30 脳 40 cm i prze艂贸偶 na wy艂o偶on膮 papierem blach臋 z piekarnika. (Aby by艂o 艂atwiej i aby unikn膮膰 mocnego podsypywania m膮k膮, ka偶dy z blat贸w wa艂kowa艂am bezpo艣rednio na doci臋tym papierze do pieczenia).

馃斀

Piecz po kolej w piekarniku nagrzanym do 170鈩 grza艂ka g贸rna i dolna, bez termoobiegu lub 160鈩 z termoobiegiem przez 15-20 minut.

馃斀

Po upieczeniu, piernikowy blat od razu wyjmij z piekarnika, lekko przestud藕 i zdejmij ostro偶nie z blachy. Nast臋pnie upiecz dwa pozosta艂e blaty.

馃斀

Gdy pierniki wystygn膮, prze艂贸偶 je powid艂ami 艣liwkowymi lub marcepanem, obci膮偶 czym艣 ci臋偶kim (np. kilkoma du偶ymi ksi膮偶kami) i zostaw na 2-3 dni, aby odmi臋k艂y.

馃斀

Nast臋pnie piernik podziel na 3 cz臋艣ci. Wierzch i boki ka偶dej cz臋艣ci posmaruj dok艂adnie czekolad膮 i posyp orzechami.

鉁 Przepis na polew臋 czekoladow膮

馃敻Sk艂adniki:

鈻 200 g czekolady (u mnie p贸艂 na p贸艂 mleczna i gorzka)
鈻 80 g mi臋kkiego mas艂a

馃敻Spos贸b wykonania:

Czekolad臋 posiekaj drobno, dodaj mi臋kkie mas艂o i ca艂o艣膰 podgrzej, tak aby czekolada si臋 rozpu艣ci艂a i po艂膮czy艂a z mas艂em.

馃斀

Mo偶esz to zrobi膰 w k膮pieli wodnej (miska z gor膮c膮 wod膮), ale gor膮ca woda nie mo偶e si臋 dosta膰 do polewy.
Mo偶esz te偶 podgrza膰 ca艂o艣膰 w mikrofal贸wce, ale uwa偶aj, aby nie podgrza膰 czekolady za mocno, bo w贸wczas polewa si臋 zwarzy.

馃斀

Najlepiej ustawi膰 mikrofal贸wk臋 na kilkana艣cie sekund. Nast臋pnie wy艂膮czy膰 i zostawi膰 polew臋 na kilka minut w mikrofal贸wce, tak aby ciep艂o powoli rozpuszcza艂o czekolad臋. Po tym czasie zamiesza膰 i powt贸rzy膰 podgrzewanie tyle razy, ile potrzeba, aby czekolada si臋 ca艂kowicie rozpu艣ci艂a.

鈩癸笍

Piernik nie wymaga lod贸wki do przechowywani. Ja owijam go szczelnie foli膮 i zostawiam na balkonie. Je艣li masz swoje domowe, dobrze wysma偶one powid艂a 鈥 piernik przetrwa d艂ugi czas.

Powodzenia!

#orchideli #piernik #piernikstaropolski #polskieprzepisy #madeinpoland #ciacho #cakes #przepisyna艣wi臋ta #gingerbread

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments