Cześć! Polub Smacznyblog na Facebook , wielkie dziękI!


💜Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz w moich książkach💜
💥Teraz w zestawie TANIEJ💥 KUP na sklep.orchideli.com 📚

✅ Przepis na ciasto kiwi
🔸 na blachę 24 x 35 cm

◽ 2 opakowania podłużnych biszkoptów typu „ladyfingers” (2 x 120 g)
◽ 200 g mleka zagęszczonego niesłodzonego
◽ 1 kg kiwi (750 g + 250 g)
◽ 3 galaretki zielone (agrestowe) + 1500 ml gorącej wody
◽ 1 galaretka pomarańczowa lub cytrynowa
◽ 2 serki danio XXL (2 x 220 g)
◽ 250 ml śmietanki 36% dobrze schłodzonej
◽ 4 łyżeczki żelatyny (20 g)
◽ 1/3 – 1/2 szklanki mleka (80 -120 ml, może być zagęszczone)
◽ 2 łyżki cukru (do smaku)

🔸 Wykonanie:
1. W 1,5 litra gorącej wody rozpuść 3 zielone galaretki.
2. 750 g kiwi (8 sztuk) obierz i pokrój na dość grube kawałki. W garnku zagotuj tyle wody, aby w całości przykryła kiwi.
3. Gdy woda się zagotuje, wrzuć kiwi i gotuj całość przez 5 minut, licząc od momentu wrzucenia owoców.
4. Następnie kiwi przełóż do zimnej galaretki. Całość odstaw do momentu gdy galaretka zacznie lekko tężeć. W trakcie studzenia przemieszaj całość od czasu do czasu.
5. Kolejne 250 g kiwi (4 sztuki) obierz i drobno pokrój. Dodaj 2 łyżki cukru i 1/3 szklanki wody i zagotuj. Gotuj do chwili gdy kiwi będzie miękkie, a woda całkowicie wyparuje. Gdy tak się stanie, wyłącz ogień i zmiksuj całość na puree. Całość wystudź.
🔸 Składanie ciasta
1. Na dnie wyłożonej folią blachy ułóż podłużne biszkopty, wcześniej mocząc je w mleku.
2. Na biszkopty wyłóż tężejącą galaretkę z kiwi i całość wstaw do lodówki.
3. Żelatynę namocz w mleku i odstaw na 10 minut. Następnie podgrzej (nie gotuj) tak, aby żelatyna się rozpuściła.
4. Do dużej miski wrzuć serki danio, dodaj dżem z kiwi i wymieszaj. Dolej dobrze ciepłą lub nawet gorącą żelatynę i całość ponownie wymieszaj.
5. W oddzielnej misce ubij na sztywno 250 g dobrze schłodzonej śmietanki 36%.
6. Gotowy krem od razu wyłóż go na zastygniętą galaretkę z kiwi (krem szybko zastyga) i całość wstaw ponownie do lodówki.
7. Na wierzch wylej 1 galaretkę brzoskwiniową rozpuszczoną w 2 szklankach gorącej wody (500 ml)
8. Całość wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments