💜Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz w moich książkach💜
📚 TERAZ w pakiecie TANIEJ na sklep.orchideli.com
PRZEPIS w wersji DO WYDRUKU znajdziesz na orchideli.com: Puszysty sernik z wiaderka
✅ SPÓD
🔸 na prostokątną blaszkę 24 × 35 cm
◽ 3/4 szklanki mąki pszennej typ 500 (130 g)
◽ 150 g miękkiego masła
◽ 3 żółtka (L)
◽ 2 pełne łyżki cukru pudru (40 g)
◽ 1 łyżeczka proszku do pieczenia (5 g)
✅ Wykonanie
Piekarnik nagrzej do 180 st. C grzałka górna i dolna bez termoobiegu lub 160 st. C z termoobiegiem.
🔽
Wszystkie składniki umieść w misie miksera i krótko wymieszaj, do momentu aż powstanie jednolite ciasto.
🔽
Następnie gotowe ciasto wyłóż na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i równo rozsmaruj na dnie blaszki.
🔽
Gotowy spód wstaw do nagrzanego piekarnika i podpiekaj na drugim poziomie od dołu, przez 15-20 minut.
✅ MASA SEROWA
◽ 1 kg sera sernikowego mielonego
◽ 2 serki typu danio (2 × 130 g)
◽ 6 żółtek
◽ 2 cukry waniliowe lub wanilinowe
◽ 3 budynie śmietankowe bez cukru (3 × 40 g)
◽ 1,5 szklanki mleka (375 ml)
◽ 3/4 szklanki oleju (160 g)
◽ 9 białek (3 szt. ze spodu + 6 szt. z masy serowej)
◽ 1 szk cukru (200 g)
🔸 Przygotowanie piany
Wszystkie składniki masy serowej powinny mieć temperaturę pokojową.
Przygotowanie sernika wymaga minimum 5 litrowej miski lub misy miksera oraz blachy lub rantu minimum 10 cm wysokości.
🔽
W misie miksera umieść białka i ubij je na sztywno.
🔽
Następnie dodaj powoli cukier, po 1 łyżce na raz i kontynuuj ubijanie jeszcze około 8 minut mikserem planetarnym na niskich obrotach lub 10-12 minut mikserem ręcznym na obrotach średnich.
🔽
Gdy piana jest gotowa, odstaw ją na chwilę na bok.
🔸 Przygotowanie sera
Ser, żółtka, cukry waniliowe (lub wanilinowe), budynie, olej i mleko, wrzuć do dużej miski i dokładnie wymieszaj trzepaczką lub dużą łyżką.
🔽
Gdy wymieszasz całość, przelej ją do ubitej piany z białek i wszystko razem dokładnie wymieszaj. Składniki powinny się dobrze wymieszać z pianą. Nie przejmuj się, jeśli piana straci nieco objętości, ważne jest, aby całość była jednolita, bez kawałków nierozmieszanej piany.
🔽
Po wymieszaniu masa powinna być jednolita, dosyć rzadka, ale wyraźnie puszysta. Jeśli jest bardzo rzadka lub straciła ponad połowę objętości, oznacza to, że piana z białek była źle ubita.
🔽
Gotową masę wyłóż na wierzch podpieczonego spodu, wyrównaj i od razu wstaw do wcześniej nagrzanego piekarnika.
🔸 Pieczenie
Sernik piecz w 160 st. C grzałka górna i dolna, bez termoobiegu lub 150 st. C z termoobiegiem, na drugim poziomie od dołu przez 50-60 minut.
🔽
Po upieczeniu jego wierzch powinien być złoty lub lekko brązowawy a środek powinien sprawiać wrażenie płynnego. Sernik może też lekko urosnąć, ale tylko lekko.
🔽
Jeśli w trakcie pieczenia zauważysz, że mocno się podnosi, wówczas obniż temperaturę o 10 st. C i leciutko uchyl drzwi piekarnika (1 cm) na 1 minutę, aby nie dopuścić do dalszego podnoszenia się ciasta.
🔽
Gdy sernik jest upieczony, wyłącz piekarnik, uchyl drzwi piekarnika i zostaw tak sernik do wystudzenia na 30-40 minut. Możesz również wystudzić go w piekarniku całkowicie.