Najlepsze domowe ogórki małosolne, tym razem w wersji na ostro. Pokażę Wam, ile dodać soli do ogórków małosolnych w takim wydaniu i jak zrobić doskonałą zalewę solną oraz co do niej dodać, aby ogórki wyszły niezwykle smaczne, chrupiące, aromatyczne i pikantne zarazem.
Zapraszam Was również na filmy:
Przepis jak zrobić domowe ogórki kiszone w słoikach. – https://youtu.be/L2Z7jhc6olU
Sałatka szwedzka. – https://youtu.be/tVRtjYmkMzs
Ogórki w słoikach w zalewie musztardowej. Przepis na pikle.” – https://youtu.be/T_HWErfDh0g
Jak zrobić pyszne ogórki małosolne. – https://youtu.be/PG_cjQTvxGs
Surówka z kiszonych ogórków i cebuli. – https://youtu.be/iOY9zDbU7zo
NA SKRÓTY:
00:27 – składniki
02:33 – jak przygotować zalewę solankową do ogórków małosolnych na ostro ?
03:07 – potrzebne akcesoria
04:16 – przygotowanie
04:17 – jak odpowiednio przygotować ogórki gruntowe ?
05:08 – jak odpowiednio przygotować pozostałe składniki ?
06:09 – jak układać ogórki i inne składniki w słoiku ?
07:15 – przygotowanie zalewy solnej / solanki
07:20 – jakiej wody użyć do zalewy ?
09:40 – i gotowe
09:42 – po jakim czasie ogórki będą już gotowe ?
10:04 – co zrobić żeby ogórki nie robiły się już bardziej ostre ?
Zapraszam Was również na mój profil: https://www.instagram.com/menu_dorotki/
SKŁADNIKI:
1,5 kg ogórków gruntowych
4 papryczki pepperoni (peperoni)
1 – 2 kawałki korzenia chrzanu
1 duży liść chrzanu
1 główka czosnku
1 duża gałązka kopru włoskiego lub koperek ogrodowego mały pęczek
ZALEWA SOLANKOWA:
1 kopiasta łyżka soli na każde 500 ml wody ( … i jest to około 20 gramów)
(u mnie do zalania ogórków potrzebne były 2 litry zalewy przygotowane z 2 litrów wody i 4 kopiastych łyżek soli)
#menudorotki #kanałkulinarny #menu