Cześć! Polub Smacznyblog na Facebook , wielkie dziękI!


Delikatna szarlotka na biszkopcie✨. Kto się skusi? 🙋🏻‍♀️ Przepis znajdziesz w promocyjnym pakiecie książek na stronie sklep.orchideli.com .

✅ Przepis na biszkopt

Składniki na prostokątną blaszkę 24 cm x 35 cm

◽ 7 jajek dużych (XL) lub 8 mniejszych (L, M)
◽ 2/3 szklanki cukru (150 g)
◽ cukier wanilinowy duży (32 g) lub 1 łyżka ekstraktu waniliowego
◽ 1,5 szklanki mąki pszennej typu 450 (225 g)
◽ 2 łyżki oleju (20 g)proszku do pieczenia (4 g)
◽2 łyżki oleju (20 g)

✅ Sposób przygotowania

Dno przygotowanej blachy wyłóż papierem do pieczenia (tylko dno, bez boków).

🔽

Piekarnik nagrzej do 160 st. C grzałka górna i dolna, bez termoobiegu lub 150 st. C z termoobiegiem.

🔽

Białka ubij na sztywno, po czym po łyżce dodaję cukier, cały czas kontynuując ubijanie. Pianę ubijaj przez 7-10 minut.

🔽

W międzyczasie w oddzielnej misce wymieszaj razem mąkę i proszek do pieczenia.

🔽

Gdy piana będzie ubita, dodaj ekstrakt waniliowy (lub cukier wanilinowy) i żółtka, całość krótko mieszając.

🔽

Mikser odstaw na bok i po kilka łyżek dodaję suche składniki, mieszając delikatnie za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki.

🔽

Dolej olej i całość ponownie delikatnie wymieszaj, dokładnie sięgając dna.
Gotowe ciasto przelej do przygotowanej blaszki, wyrównaj i od razu wstaw do nagrzanego piekarnika, na drugi poziom od dołu.

🔽

Biszkopt piecz przez 40 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu od razu wyjmij go z piekarnika i zostaw do całkowitego wystudzenia.

🔽

Gdy biszkopt będzie już zimny, przekrój go na dwa blaty.

✅ Przepis na nasączenie do biszkoptu

◽ 1 szklanka przegotowanej wody (250 ml)
◽ 2 płaskie łyżeczki cukru (do smaku)
◽ sok z 1/2 cytryny

Wszystkie składniki wymieszaj razem i odstaw na czas przygotowania jabłek i kremu.

✅ Przepis na krem budyniowy

◽ 4 niepełne szklanki mleka (4 × 200 ml)
◽ 2 jajka
◽ 1/2 szklanki cukru (100 g)
◽ 2 opakowania budyniu waniliowego, bez cukru (2 × 40 g)
◽ 3 łyżki mąki pszennej (60 g)
◽ 1 kostka miękkiego masła (200 g)

Do dużego garnka wlej mleko, dodaję jajka, cukier, budyń i mąkę.

🔽

Całość dokładnie wymieszaj. Następnie podgrzewaj cały czas, mieszając do chwili, gdy budyń się zagotuje.

🔽

Gotowy budyń szczelnie przykryj (np. folią) i odstaw do wystudzenia.

🔽

Gdy budyń wystygnie, miękkie masło utrzyj na puch. Następnie po łyżce doda wystudzony budyń, cały czas ucierając.

🔽

Gotowy krem wyłóż na lekko nasączony spód biszkoptowy.

✅ Przepis na warstwę jabłkową

◽ 2 słoiki jabłek prażonych (2 × 750 g)* (kupionych lub z własnej spiżarni)
◽ 2 galaretki brzoskwiniowe
◽ 1 galaretka cytrynowa
◽ 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)

*Jabłka możesz też przygotować samodzielnie: 2 kg jabłek obierz i drobno pokrój.

Następnie wrzuć do garnka, dodając 1/3 szklanki cukru (lub więcej do smaku) i około 1/3 szklanki wody. Całość duś do chwili, gdy jabłka się „rozejdą” (pozostaną tylko niewielkie kawałki).
W miarę potrzeby dolewaj wody. Z tak przygotowanego musu odmierz 2 litry.

🔽

Jabłka podgrzewaj do chwili, gdy się zagotują.
Wyłącz ogień, dosyp galaretki i całość mieszaj do chwili, gdy galaretki całkowicie się rozpuszczą.

🔽

Dodaj cynamon (dla chętnych), wymieszaj i odstaw całość do wystudzenia.

🔽

Gdy jabłka przestygną, wyłóż je na krem budyniowy, wyrównaj i przykrywj drugim blatem biszkoptowym.

🔽

Blat nasącz pozostałym ponczem, wierzch polukruj i wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.

Powodzenia!

#orchideli #wielkanoc #biszkopt #szarlotka #przepisydomowe #domowewypieki #cremedelacreme

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments