Delikatna szarlotka na biszkopcie✨. Kto się skusi? 🙋🏻♀️ Przepis znajdziesz w promocyjnym pakiecie książek na stronie sklep.orchideli.com .
✅ Przepis na biszkopt
Składniki na prostokątną blaszkę 24 cm x 35 cm
◽ 7 jajek dużych (XL) lub 8 mniejszych (L, M)
◽ 2/3 szklanki cukru (150 g)
◽ cukier wanilinowy duży (32 g) lub 1 łyżka ekstraktu waniliowego
◽ 1,5 szklanki mąki pszennej typu 450 (225 g)
◽ 2 łyżki oleju (20 g)proszku do pieczenia (4 g)
◽2 łyżki oleju (20 g)
✅ Sposób przygotowania
Dno przygotowanej blachy wyłóż papierem do pieczenia (tylko dno, bez boków).
🔽
Piekarnik nagrzej do 160 st. C grzałka górna i dolna, bez termoobiegu lub 150 st. C z termoobiegiem.
🔽
Białka ubij na sztywno, po czym po łyżce dodaję cukier, cały czas kontynuując ubijanie. Pianę ubijaj przez 7-10 minut.
🔽
W międzyczasie w oddzielnej misce wymieszaj razem mąkę i proszek do pieczenia.
🔽
Gdy piana będzie ubita, dodaj ekstrakt waniliowy (lub cukier wanilinowy) i żółtka, całość krótko mieszając.
🔽
Mikser odstaw na bok i po kilka łyżek dodaję suche składniki, mieszając delikatnie za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki.
🔽
Dolej olej i całość ponownie delikatnie wymieszaj, dokładnie sięgając dna.
Gotowe ciasto przelej do przygotowanej blaszki, wyrównaj i od razu wstaw do nagrzanego piekarnika, na drugi poziom od dołu.
🔽
Biszkopt piecz przez 40 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu od razu wyjmij go z piekarnika i zostaw do całkowitego wystudzenia.
🔽
Gdy biszkopt będzie już zimny, przekrój go na dwa blaty.
✅ Przepis na nasączenie do biszkoptu
◽ 1 szklanka przegotowanej wody (250 ml)
◽ 2 płaskie łyżeczki cukru (do smaku)
◽ sok z 1/2 cytryny
Wszystkie składniki wymieszaj razem i odstaw na czas przygotowania jabłek i kremu.
✅ Przepis na krem budyniowy
◽ 4 niepełne szklanki mleka (4 × 200 ml)
◽ 2 jajka
◽ 1/2 szklanki cukru (100 g)
◽ 2 opakowania budyniu waniliowego, bez cukru (2 × 40 g)
◽ 3 łyżki mąki pszennej (60 g)
◽ 1 kostka miękkiego masła (200 g)
Do dużego garnka wlej mleko, dodaję jajka, cukier, budyń i mąkę.
🔽
Całość dokładnie wymieszaj. Następnie podgrzewaj cały czas, mieszając do chwili, gdy budyń się zagotuje.
🔽
Gotowy budyń szczelnie przykryj (np. folią) i odstaw do wystudzenia.
🔽
Gdy budyń wystygnie, miękkie masło utrzyj na puch. Następnie po łyżce doda wystudzony budyń, cały czas ucierając.
🔽
Gotowy krem wyłóż na lekko nasączony spód biszkoptowy.
✅ Przepis na warstwę jabłkową
◽ 2 słoiki jabłek prażonych (2 × 750 g)* (kupionych lub z własnej spiżarni)
◽ 2 galaretki brzoskwiniowe
◽ 1 galaretka cytrynowa
◽ 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
*Jabłka możesz też przygotować samodzielnie: 2 kg jabłek obierz i drobno pokrój.
Następnie wrzuć do garnka, dodając 1/3 szklanki cukru (lub więcej do smaku) i około 1/3 szklanki wody. Całość duś do chwili, gdy jabłka się „rozejdą” (pozostaną tylko niewielkie kawałki).
W miarę potrzeby dolewaj wody. Z tak przygotowanego musu odmierz 2 litry.
🔽
Jabłka podgrzewaj do chwili, gdy się zagotują.
Wyłącz ogień, dosyp galaretki i całość mieszaj do chwili, gdy galaretki całkowicie się rozpuszczą.
🔽
Dodaj cynamon (dla chętnych), wymieszaj i odstaw całość do wystudzenia.
🔽
Gdy jabłka przestygną, wyłóż je na krem budyniowy, wyrównaj i przykrywj drugim blatem biszkoptowym.
🔽
Blat nasącz pozostałym ponczem, wierzch polukruj i wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.
Powodzenia!
#orchideli #wielkanoc #biszkopt #szarlotka #przepisydomowe #domowewypieki #cremedelacreme