Cześć! Polub Smacznyblog na Facebook , wielkie dziękI!


Szybkie i łatwe do zrobienia, a wychodzą puszyste jak na drożdżach!

Składniki: (na osiem pączków-oponek)

100 ml kefiru
1 żółtko
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
2 łyżki oleju
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
ok. 200-220 g mąki (1 1/4 szklanki – 1 1/2 szklanki)
olej lub smalec do smażenia

Wykonanie:

Ser, żółtka, cukry i śmietanę umieść w misce, wymieszaj dokładnie za pomocą trzepaczki. Dodaj mąkę i sodę oczyszczoną i wymieszaj łyżką, a następnie przełóż na stolnicę i wyrób do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Jeśli ciasto będzie się kleić w trakcie wyrabiania, podsyp je mąką. Ja dodatkowo użyłam jeszcze 3-4 łyżki mąki do podsypania. Gotowe ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3-5 mm.

Wycinaj kółka za pomocą szklanki, a następnie w środku zrób mniejsze kółka. Użyłam do tego celu zakrętki od małej buteleczki ze spirytusem.

Olej wlej do garnka w ilości takiej żeby swobodnie smażyć oponki, na wysokość ok. 5 cm. Do oleju wlej kieliszek spirytusu, zapobiegnie to wchłanianiu tłuszczu przez oponki. Olej rozgrzej do wysokiej temperatury. Wrzuć na próbę jedno ciastko, jeśli po chwili wypłynie na powierzchnię, olej jest dobrze rozgrzany. Oponki smaż z dwóch stron do zrumienienia.

Gotowe oponki posyp cukrem pudrem. Smacznego!

#tłustyczwartek #karnawał

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments