Ciao Witaj w mojej kuchni włoskiej.
Przepis na pizzę na spodzie wysokim z książki włoskiej.
🙂TO JEST MÓJ PIERWSZY FILMIK NA KANALE YOUTYBE.
Kuchnie wloska poznalam pracując 12 lat w samym centrum Rzymu w restauracjach a do Italii wyjechalam 1989 roku i tam zamieszkalam.
Dziś jest 5styczen 2020 i po roku nczasu mogę napisać,że jestem bardzo zadowolona,że mnie ogladacie.
GRAZIE MILLE-DZIĘKUJĘ BARDZO
Mangiare u Ewki
Mangiare-jeść
▶️SUBSKRYBUJ Z 🔔
https://www.youtube.com/channel/UC36QiqZCWUC490i7BSENnLw
To jest mój pierwszy przepis na tym kanale-
MANGIARE U EWKI
czyli w j.polskim znaczy JEŚĆ U EWKI
ZAPRASZAMY CIĘ JA I MÓJ MĄŻ WŁOCH DO NASZEJ KUCHNI WŁOSKIEJ.
Tu znajdziesz duzo fajnych przepisów.
POSTARAM SIĘ POKAZAĆ TOBIE RÓŻNE CIEKAWE PRZEPISY ORAZ CIEKAWOSTKI KULINARNE I KULTURALNE TEGO KRAJU.
Dziękuję😚
Zaznacz DZWONEK🔔 obok miniaturki kanału a będziesz na bieżąco z przepisami.
Spód wysoki na jedną pizzę o średnicy 28-30cm
150ml letniej wody
12.5 gr drożdży,
225 gr mąki
1 łyżeczka oleju extravergine d’oliva
1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie ciasta:
Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie ,ja wsypuję łyżkę mąki i dodaję niecałą łyżeczkę cukru.
Wszystko dokładnie mieszam, pozostawiam do wyrośnięcia.
Do dużej miski wsypuję mąkę łączę z solą i olejem zamieszam następnie wlewam wyrośnięte drożdże i wszystko mieszam łyżką.
Jak już składniki się połączą zaczynam wyrabiać ciasto ręką.
Ciasto po chwili wykładam na stolnicę i tak dalej wyrabiam (nabijam powietrza)aż będzie mi odchodzić od ręki tzn. że jest dobrze wyrobione.
Dużą miskę smaruję olejem wkładam ponownie ciasto do miski ,przykrywam ściereczką i tak pozostawiam do wyrośnięcia na około godziny.
UWAGA CIASTO NA PIZZE MUSI STAĆ W CIEPŁYM MIEJSCU ,AŻ DO WYROŚNIĘCIA
PIECZEMY W NAGRZANYM PIEKARNIKU W TEM.220°C
15 minut.
Ps.Kanał powstał dla tych którzy kochają kuchnię włoską.
Moj email ewa.kiwior@op.pl
Lub
kiwior25@yahoo.it
Grazie mille. 😚
BUON APPETITO😊😊😊