Cześć! Polub Smacznyblog na Facebook , wielkie dziękI!


Pączki te są wyjątkowe, bo zachowują świeżość nawet następnego dnia po usmażeniu.

✅ Przepis na pączki

🔸 Składniki na około 20-30 sztuk

▫️500 g ugotowanych ziemniaków*
▫️ 3 i 1/2 szklanki mąki (ok. 500 g)
▫️ 2 żółtka
▫️ 1 jajko
▫️ 14 g suchych drożdży (2 opakowania)**
▫️ 2 łyżki cukru
▫️ 1/4 szklanki ciepłego mleka
▫️ szczypta soli
▫️ 50 g rozpuszczonego masła
▫️ 1 łyżka spirytusu

*ziemniaki możesz ugotować wcześniej, całkowicie wystudzić i przepuścić przez praskę lub maszynkę do mielenia mięsa

**suche drożdże możesz zastąpić 50 g drożdży świeżych. Robisz z nich rozczyn: drożdże mieszamy razem z 2 łyżkami cukru, 1/4 szklanki mleka i 3 łyżkami mąki. Zostaw do wyrośnięcia. Następnie dodaj do mąki, razem z pozostałymi składnikami.

🔸Wykonanie

Ziemniaki umieść w dużej misce. Następnie do miski przesiej mąkę.

🔽

Dodaj jajko, żółtka, suche drożdże (bądź wrośnięty rozczyn z drożdży świeżych).

🔽

Następnie dosyp cukier, dolej ciepłe (nie gorące) mleko i dodaj sól, pilnując, by nie sypać jej bezpośrednio na drożdże.

🔽

Dodaj jeszcze rozpuszczone masło.
Całość wymieszaj „z grubsza” za pomocą łyżki.

🔽

Następnie zagnięć ciasto.
Ciasto wyrabiaj około 10 minut. Gdyby ciasto było rzadkie i mocno kleiło się do rąk możesz dodać jeszcze więcej mąki (nawet do 1/2 szklanki).
Dolej jeszcze łyżkę spirytusu i całość zagnieć tylko do połączenia się składników.

🔽

Gdy ciasto jest gotowe włóż je do miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny.

🔽

Po tym czasie ciasto przełóż a posypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na grubość 1-1,5 cm.
Następnie wytnij z niego krążki średnicy około 7 cm, na środku każdego ułóż nieco marmolady lub dżemu i całość zaklej, formując kształt pączka.
Gdy wszystkie pączki są gotowe zostaw je na około 20 minut, a w tym czasie nagrzej tłuszcz do smażenia.

🔽

Pączki smaż gdy tłuszcz osiągnie temperaturę 180 st. C lub , gdy wrzucony do niego kawałek ciasta wypływa od razu, skwiercząc, ale nie jest błyskawicznie brązowy (jeśli tak się dzieje tłuszcz jest za gorący).

🔽

Każdy z pączków smaż po 1,5-2 minut z każdej strony, po czym wyjmuj na papierowy ręcznik do wystudzenia.

✅ Przepis na lukier do pączków

🔸Składniki:

▫️3/4 szklanki cukru pudru
▫️2-3 łyżki wody lub soku z cytryny

Składniki mieszamy razem.
Gdyby lukier był za rzadki lub zbyt gęsty można dodać do niego dodatkową wodę lub cukier puder.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments