Kochani! Dziś mamy dla Was przepis na krem pistacjowy (cremeux pistacjowe), który możecie wykorzystać do przekładania ciastek, do ptysi, naleśników, monoporcji, tortów czy też do nadziewania drożdżówek. Jest rewelacyjny!
Czekoladowe crémeux z pistacjami świetnie nadaje się do wyrobów cukierniczych oraz jako nadzienie. Nie jest tak gęste jak ganache, ma jednak gęstszą i bardziej kremową teksturę niż mus czekoladowy. Można porównać go do aksamitnej pasty. Doskonale nadaje się do tworzenia deserów i ciast warstwowych – bo doskonale utrzyma swój kształt – ale także do tego, by wyszprycować na wierzch. Cremeux przygotowuje się na bazie kremu angielskiego z dodatkiem różnych rodzajów czekolad, puree owocowych, aromatów i masła. Czasami dodaje się też żelatynę. Po przygotowaniu konsystencja cremeux jest luźna, dlatego często wstawia się go do lodówki na 24h do zgęstnienia.
Cremeux pistacjowe:
– 100 g śmietanki 36% tł.
– 100 g mleka
– 80 g żółtek
– 40 g cukru
– 100 g pasty pistacjowej
– 100 g białej czekolady
– 200 g serka mascarpone
– 3 g soli
OBSERWUJ NAS NA INSTAGRAMIE ➡ https://www.instagram.com/siostrypszczolki
ZAJRZYJ PO WIĘCEJ PRZEPISÓW NA NASZEGO BLOGA ➡ https://domowe-wypieki.com
OBSERWUJ NAS NA FACEBBOKU ➡ https://www.facebook.com/domowewypiekicom
Przepis dostępny tutaj: https://domowe-wypieki.com/przepisy/krem-pistacjowy/