Cze艣膰! Polub Smacznyblog na Facebook , wielkie dzi臋kI!


Kochani! Dzi艣 mamy dla Was przepis na krem pistacjowy (cremeux pistacjowe), kt贸ry mo偶ecie wykorzysta膰 do przek艂adania ciastek, do ptysi, nale艣nik贸w, monoporcji, tort贸w czy te偶 do nadziewania dro偶d偶贸wek. Jest rewelacyjny!

Czekoladowe cr茅meux z聽pistacjami 艣wietnie nadaje si臋 do wyrob贸w cukierniczych oraz jako nadzienie. Nie jest tak g臋ste jak ganache, ma jednak g臋stsz膮 i聽bardziej kremow膮 tekstur臋 ni偶 mus czekoladowy. Mo偶na por贸wna膰 go do aksamitnej pasty. Doskonale nadaje si臋 do tworzenia deser贸w i聽ciast warstwowych 鈥 bo doskonale utrzyma sw贸j kszta艂t 鈥 ale tak偶e do tego, by wyszprycowa膰 na wierzch. Cremeux przygotowuje si臋 na bazie kremu angielskiego z dodatkiem r贸偶nych rodzaj贸w czekolad, puree owocowych, aromat贸w i mas艂a. Czasami dodaje si臋 te偶 偶elatyn臋. Po przygotowaniu konsystencja cremeux jest lu藕na, dlatego cz臋sto wstawia si臋 go do lod贸wki na 24h do zg臋stnienia.

Cremeux pistacjowe:
– 100 g 艣mietanki 36% t艂.
– 100 g mleka
– 80 g 偶贸艂tek
– 40 g cukru
– 100 g pasty pistacjowej
– 100 g bia艂ej czekolady
– 200 g serka mascarpone
– 3 g soli

OBSERWUJ NAS NA INSTAGRAMIE 鉃 https://www.instagram.com/siostrypszczolki
ZAJRZYJ PO WI臉CEJ PRZEPIS脫W NA NASZEGO BLOGA 鉃 https://domowe-wypieki.com
OBSERWUJ NAS NA FACEBBOKU 鉃 https://www.facebook.com/domowewypiekicom

Przepis dost臋pny tutaj: https://domowe-wypieki.com/przepisy/krem-pistacjowy/

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments