Cześć! Polub Smacznyblog na Facebook , wielkie dziękI!


Kochani! Dziś mamy dla Was przepis na krem pistacjowy (cremeux pistacjowe), który możecie wykorzystać do przekładania ciastek, do ptysi, naleśników, monoporcji, tortów czy też do nadziewania drożdżówek. Jest rewelacyjny!

Czekoladowe crémeux z pistacjami świetnie nadaje się do wyrobów cukierniczych oraz jako nadzienie. Nie jest tak gęste jak ganache, ma jednak gęstszą i bardziej kremową teksturę niż mus czekoladowy. Można porównać go do aksamitnej pasty. Doskonale nadaje się do tworzenia deserów i ciast warstwowych – bo doskonale utrzyma swój kształt – ale także do tego, by wyszprycować na wierzch. Cremeux przygotowuje się na bazie kremu angielskiego z dodatkiem różnych rodzajów czekolad, puree owocowych, aromatów i masła. Czasami dodaje się też żelatynę. Po przygotowaniu konsystencja cremeux jest luźna, dlatego często wstawia się go do lodówki na 24h do zgęstnienia.

Cremeux pistacjowe:
– 100 g śmietanki 36% tł.
– 100 g mleka
– 80 g żółtek
– 40 g cukru
– 100 g pasty pistacjowej
– 100 g białej czekolady
– 200 g serka mascarpone
– 3 g soli

OBSERWUJ NAS NA INSTAGRAMIE ➡ https://www.instagram.com/siostrypszczolki
ZAJRZYJ PO WIĘCEJ PRZEPISÓW NA NASZEGO BLOGA ➡ https://domowe-wypieki.com
OBSERWUJ NAS NA FACEBBOKU ➡ https://www.facebook.com/domowewypiekicom

Przepis dostępny tutaj: https://domowe-wypieki.com/przepisy/krem-pistacjowy/

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments