#piernik #wigilia #święta #przepisy
Piernik na piwie ,lekko wilgotny idealny na świateczny stół.
Możemy go przełożyć ulubionym dżemem i polać polewą czekoladową.
⤵️⤵️⤵️
Polewa czekoladowa I
100 g masła
100 g cukru
4 łyżki mleka
50 g kakao
Masło rozpuszczamy z cukrem na małym ogniu,wlewam mleko i dodaję kakao,całość mieszam nie dopuszczając do zagotowania ,jeśli jest za gęste to dodaj trochę mleka.
⤵️⤵️⤵️
POLEWA II
100 g czekolady deserowej
100 g śmietanki 30%
1 łyżka miękkiego masła
Śmietankę zagotowujemy
i dodajemy do niej pokruszoną czekoladę deserową.Mieszamy do momentu rozpuszczenia się czekolady.Następnie dodajemy miękkie masło.Całość starannie mieszamy.
⚠️ POLEWAMY PIERNIK OSTUDZONĄ POLEWĄ CZEKOLADOWĄ,ROZSMAROWUJEMY JĄ DOKŁADNIE Z KAŻDEJ STRONY.
🎉 PIERNIK MOZEMY UDEKOROWAĆ NP.BIAŁYMI GWIAZDKAMI .
➡️SUBSKRYBUJ Z 🔔⤵️
https://www.youtube.com/channel/UC36QiqZCWUC490i7BSENnLw
⤵️⤵️⤵️
SKŁADNIKI
500 g mąki
200ml jasnego płynnego miodu
4jajka
120 g cukru
200 ml jasnego piwa
250 g margaryny
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki przyprawy do pierników.
⚠️ Jak wlejemy piwo do naszej utartej masy, to jest lekko zaważone ,proszę się nie przejmować,dodajemy naszą mąkę i kręcimy ciasto.
⚠️Piekarnik nagrzany do 200stopni funkcja góra ,.
dół.
⚠️Pieczemy od drugiej półki od dołu w temperaturze 200 stopni przez około 27 minut potem zmniejszamy do 190stopni.
⚠️Czas pieczenia 50 /55minut.
⚠️Sprawdzamy patyczkiem po 50 minutach i przykrywamy papierem i pieczemy jeszcze 5 minut.
➡️JESTEŚ W KUCHNI WŁOSKIEJ
MANGIARE U EWKI
MANGIARE-JEŚĆ
⚠️KUCHNIĘ WŁOSKĄ POZNAŁAM PRACUJĄ 12 LAT W RESTAURACJACH W SAMYM CENTRUM RZYMU.
😃 TERAZ GOTUJĘ DLA MĘŻA WŁOCHA.
➡️ZOSTAW LIKE👍
➡️INSTAGRAM-MANGIARE U EWKI
➡️FACEBOOK-CIAO.KUCHNIA EWKI
💥💥💥
ZAPRASZAM NA PLAYLISTĘ⤵️⤵️⤵️
🎅🎁🎄Przepisy świąteczne
▶️TIRAMISU
https://www.youtube.com/playlist?list=PLGgOQ3Hl9jQA2Dj7bmr6CTdKwtjKO6E3z
▶️PRZEPISY W 3OMINUT
▶️MAKARONY W 15 MINUT
BUON APPETITO.