💜Więcej przepisów znajdziesz w moich książkach💜
📚 KUP PAKIET na sklep.orchideli.com
✅ Przepis na ciasto kruche
🔸 na prostokątną blaszkę 24 × 35 cm
◽ 660 g mąki pszennej typ 500-550 (4 pełne szklanki „z górką”)
◽ 100 g cukru pudru (3/4 szklanki)
◽ 300 g zimnego masła
◽ 8 żółtek
◽ cukier waniliowy (lub wanilinowy)
◽ 2 łyżeczki proszku do pieczenia (10 g)
◽ 1 pełna łyżka kakao (15 g)
◽ 2 łyżki kaszy manny
◽ ok. 500-600 g porzeczki, borówki, czarnej jagody lub śliwek
◽ 1 łyżka mąki ziemniaczanej (10 g)
✅ Wykonanie
Składniki do ciasta powinny być schłodzone (żółtka, masło). Mąkę, proszek do pieczenia wymieszaj razem na stolnicy.
🔽
Dodaj schłodzone masło i całość posiekaj, tak aby masło połączyło się z mąką.
🔽
Zrób zagłębienie na środku, dodaj cukier puder, cukier waniliowy (wanilinowy) oraz żółtka. Całość posiekaj nożem z mąką, następnie sprawnie zagnieć ciasto. To ciasto możesz przygotować również w mikserze planetarnym.
🔽
Gotowe ciasto wyjmij na stolnicę lub blat zagnieć krótko i podziel na 3 części: jedną nieco większą niż dwie pozostałe. Pierwszą z mniejszych części owiń szczelnie i włóż do lodówki. Do drugiej części dodaj kakao, całość zagnieć i również włóż na chwilę do lodówki.
🔽
Największą część zetrzyj na dużych oczkach tarki na dno przygotowanej blachy. Możesz też odrywać kawałki ciasta palcami. Blachę posmaruj wcześniej masłem lub wyłóż papierem do pieczenia.
🔽
Wierzch ciasta posyp 2 – 3 łyżkami kaszy manny i wyłóż wymieszane z mąką ziemniaczaną, owoce. Owoców mrożonych nie rozmrażaj wcześniej.
🔽
Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego wcześniej do 180 st. C grzałka górna i dolna, bez termoobiegu lub 170 st. C z termoobiegiem i podpiecz przez 15-20 minut na drugim poziomie od dołu.
🔽
Podpieczony spód wyjmij ostrożnie z piekarnika i na wierzchu owoców zetrzyj lub zeskub ciemne ciasto. Ciasto wstaw ponownie do piekarnika i piecz kolejne 15-20 minut, w tej samej temperaturze.
✅ Przepis na pianę z białek
◽ 8 białek (z ciasta) + 3-4 dodatkowo (około 1/2 szklanki, 120-140 g) *
◽ 220 g cukru (1 pełna szklanka)
✅ Wykonanie
Białka ubij na sztywno. Następnie powoli dodaj cukier i kontynuuj ubijanie jeszcze około 5 – 7 minut.
🔽
Podpieczone ciasto wyjmij z piekarnika i wyłóż na nie całą pianę. Na wierzchu zetrzyj (lub zeskub) ostatni kawałek jasnego ciasta z lodówki.
🔽
Ciasto ponownie wstaw do piekarnika na kolejne 20-25 minut lub do chwili, gdy wierzch nabierze złotego koloru. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i uchyl jego drzwi. Ciasto zostaw w piekarniku na 30-40 minut, aby beza powoli opadła, a ciast przestygło.
Po tym czasie wyjmij je na blat i zostaw do całkowitego wystudzenia.