Cze艣膰! Polub Smacznyblog na Facebook , wielkie dzi臋kI!


馃挏Wi臋cej przepis贸w znajdziesz w moich ksi膮偶kach馃挏
馃摎 KUP PAKIET na sklep.orchideli.com

鉁 Przepis na babk臋 cytrynow膮
馃敻na form臋 do babki 22-24 cm

鈼 150 g mi臋kkiego mas艂a
鈼 2/3 szklanki cukru (150 g)
鈼 4 jajka L
鈼 aromat waniliowy lub cytrynowy (kilka kropli)
鈼 otarta sk贸rka z 1 cytryny
鈼 200 g jogurtu naturalnego
鈼 2 szklanki m膮ki pszennej typ 450-550 (300 g)
鈼 2 pe艂ne 艂y偶eczki proszku do pieczenia (13 g)

馃敻 Wykonanie:

1. Wszystkie sk艂adniki do ciasta powinny mie膰 temperatur臋 pokojow膮.
2. Form臋 do babki dok艂adnie wysmaruj mas艂em. Piekarnik nagrzej do 180 st. C grza艂ka g贸rna i dolna bez termoobiegu lub 165 st. C z termoobiegiem.
3. Mi臋kkie mas艂o utrzyj z cukrem przez 5 – 7 minut. Nast臋pnie po jednym dodawaj jajka, za ka偶dym razem dok艂adnie ucieraj膮c.
4. Dodaj jogurt naturalny i otart膮 sk贸rk臋 z cytryny, kr贸tko wymieszaj. Dodaj kilka kropli aromatu waniliowego lub cytrynowego lub 艂y偶eczk臋 ekstraktu waniliowego.
5. Na koniec dosyp m膮k臋 i dodaj proszek do pieczenia. Ca艂o艣膰 wymieszaj kr贸tko, tylko do po艂膮czenia si臋 sk艂adnik贸w.
6. Gotowe ciasto prze艂贸偶 do przygotowanej formy, wyr贸wnaj i od razu wstaw do nagrzanego piekarnika na drugi poziom od do艂u.
7. Babk臋 piecz przez 50-60 minut lub do suchego patyczka.
8. Po upieczeniu od razu wyjmij j膮 z piekarnika, zostaw na blacie na 10 minut. Nast臋pnie wyjmij z formy.
9. Po wystudzeniu wierzch mo偶esz posypa膰 cukrem pudrem lub polukrowa膰.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments