💜Więcej przepisów znajdziesz w moich książkach💜
📚 KUP PAKIET na sklep.orchideli.com
✅ Przepis na babkę cytrynową
🔸na formę do babki 22-24 cm
◽ 150 g miękkiego masła
◽ 2/3 szklanki cukru (150 g)
◽ 4 jajka L
◽ aromat waniliowy lub cytrynowy (kilka kropli)
◽ otarta skórka z 1 cytryny
◽ 200 g jogurtu naturalnego
◽ 2 szklanki mąki pszennej typ 450-550 (300 g)
◽ 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia (13 g)
🔸 Wykonanie:
1. Wszystkie składniki do ciasta powinny mieć temperaturę pokojową.
2. Formę do babki dokładnie wysmaruj masłem. Piekarnik nagrzej do 180 st. C grzałka górna i dolna bez termoobiegu lub 165 st. C z termoobiegiem.
3. Miękkie masło utrzyj z cukrem przez 5 – 7 minut. Następnie po jednym dodawaj jajka, za każdym razem dokładnie ucierając.
4. Dodaj jogurt naturalny i otartą skórkę z cytryny, krótko wymieszaj. Dodaj kilka kropli aromatu waniliowego lub cytrynowego lub łyżeczkę ekstraktu waniliowego.
5. Na koniec dosyp mąkę i dodaj proszek do pieczenia. Całość wymieszaj krótko, tylko do połączenia się składników.
6. Gotowe ciasto przełóż do przygotowanej formy, wyrównaj i od razu wstaw do nagrzanego piekarnika na drugi poziom od dołu.
7. Babkę piecz przez 50-60 minut lub do suchego patyczka.
8. Po upieczeniu od razu wyjmij ją z piekarnika, zostaw na blacie na 10 minut. Następnie wyjmij z formy.
9. Po wystudzeniu wierzch możesz posypać cukrem pudrem lub polukrować.