Cześć! Polub Smacznyblog na Facebook , wielkie dziękI!


💜Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz w moich książkach💜
💥Teraz w zestawie TANIEJ💥 KUP na sklep.orchideli.com 📚

✅ Biszkopt czekoladowy
🔸 na blachę 20 × 30 cm
◽3 jajka L
◽1/2 szklanki cukru (100 g)
◽3 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego (30 g)
◽2/3 szklanki mąki pszennej typ 450 (100 g)
◽1 pełna łyżka kakao (15 g)
✅ Przygotowanie
Jajka i cukier wrzuć do misy miksera i ubijaj na szybkich obrotach miksera przez 15 minut.
🔽
Obniż obroty miksera i powoli dolej olej. Całość zmiksuj krótko.
🔽
Następnie do misy miksera przesiej 1/4 mąki i kakao i całość wymieszaj ręcznie. Gdy wymieszasz pierwszą część mąki i kakao, dodaj kolejną część i znów delikatnie wymieszaj, aż dodasz całą mąkę i kakao.
🔽
Gotowe ciasto przelej do blachy i piecz w 170 st. C grzałka górna i dolna bez termoobiegu lub 160 st. C z termoobiegiem, na drugim poziomie od dołu przez 20-25 minut lub do suchego patyczka.
🔽
Po upieczeniu od razu wyjmij go z piekarnika i wystudź całkowicie.

✅Nasączenie
◽1/3 szklanki czarnej kawy
◽sok z malin (¼ szklanki)
◽cukier, sok z cytryny do smaku
lub
◽1/2 szklanki czarnej herbaty
◽1 łyżeczka cukru
◽sok z cytryny
Składniki wymieszaj.

✅Przepis na bezę
na blachę 20 × 30 cm
◽4 białka (z jajek L)
◽3/4 szklanki cukru (150 g)
◽łyżka octu (15 ml)
◽1 łyżka mąki pszennej (15 g)
◽1 łyżka mąki ziemniaczanej (20 g)
◽3 łyżki suchego maku (30 g)
◽3 łyżki wiórków kokosowych (30 g)

✅ Przygotowanie
Piekarnik nagrzej do 170 st. C grzałka górna i dolna bez termoobiegu lub 160 st. C z termoobiegiem.
Białka ubij na sztywno. Następnie powoli, cały czas kontynuując ubijanie, dosyp cukier i ubijaj jeszcze około 7-10 minut na średnich obrotach miksera.
🔽
Następnie dolej 1 łyżkę octu, dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną i całość wymieszaj krótko mikserem.
🔽
Dodaj mak i wiórki i całość wymieszaj już ręcznie.
🔽
Bezę przełóż do blachy, wyrównaj, wstaw do nagrzanego piekarnika: 170 st. C grzałka górna i dolna bez termoobiegu lub 160 st. C z termoobiegiem i piecz na drugim poziomie od dołu przez 30 minut.
170 st. C grzałka górna i dolna bez termoobiegu lub 160 st. C z termoobiegiem
Po tym czasie wyjmij ją z piekarnika i wystudź.

✅Masa budyniowa
◽2 szklanki mleka (500 ml)
◽2 cukry waniliowe (wanilinowe)
◽2 łyżki cukru
◽2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru (2 × 40 g)
◽200 g miękkiego masła

✅ Przygotowanie
1 szklankę mleka wlej do garnka, dodaj cukier i cukier waniliowy (wanilinowy) i całość zagotuj, mieszając od czasu do czasu.
🔽
W drugiej części mleka rozmieszaj oba budynie, wlej je do gotującego się mleka i całość zagotuj.
🔽
Gdy budyń się zagotuje, zdejmij go z ognia, wierzch przykryj szczelnie folią i odstaw do wystudzenia.
🔽
Miękkie masło ucieraj przez 5 minut. Następnie po łyżce dodawaj budyń, cały czas ucierając.
🔽
Upieczony biszkopt ułóż na podstawce, nasącz, wyłóż cały krem i przykryj blatem bezy makowej.

✅Galaretka
◽2 galaretki wiśniowe
◽500 g mrożonych wiśni

✅ Przygotowanie
Galaretki rozpuść w 4 niepełnych szklankach gorącej wody (4 × 200 ml).
🔽
Do ciepłej galaretki dodaj zamrożone wiśnie i mieszaj, aż galaretka zacznie tężeć. Gdy tak się stanie, wylej gęstniejącą galaretkę na wierzch ciasta.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments